Stage in Duitsland voor noordelijke mbo-studenten

In het Noorden gaan Nederlandse en Duitse zorgstudenten over en weer stage lopen. Dat geeft mbo’ers meer kans op werk, zo meldt het Dagblad van het Noorden.

Het gaat om vierhonderd Nederlandse en vierhonderd Duitse studenten. Vorige week vond de aftrap van de samenwerking plaats in het provinciehuis van Drenthe. Bij de samenwerking zijn scholen betrokken uit de provincies Drenthe, Groningen, Friesland en Overijssel. Vorig jaar was er op kleine schaal al Nederlands-Duitse samenwerking: toen liepen zo’n zeventig mbo-studenten stage in Duitsland.

Verschillen
Overigens zijn de diploma’s van de Nederlandse zorgopleiding en de Duitse variant niet zomaar inwisselbaar. In de Nederlandse opleiding komt veel meer theorie aan bod dan in de Duitse. Ook kent Duitsland niet de verschillende mbo-niveaus. In plaats daarvan zijn er vooral praktische, directe opleidingen tot (kinder)verpleegkundige en ouderenverpleegkundige. De uitwisseling van de studenten heeft dus alleen kans van slagen als er een goede afstemming tussen de Nederlandse en Duitse scholen is.

Werk
De Nederlands-Duitse uitwisseling is in het laatste jaar van de opleiding. Zo kan de stage goed aansluiten op het vinden van werk over de grens. Behalve een goede begeleiding en introductie is het belangrijk dat de zorgstudenten de Duitse vaktermen in zieken- en verzorgingshuizen onder de knie krijgen.