Stagebarometer: tekort slaat om in overschot

Op het hoogtepunt van de coronacrisis kampten scholen met een groot tekort aan stageplaatsen. Die situatie is sterk veranderd: inmiddels is in veel sectoren een fors stageoverschot ontstaan. Dat blijkt uit de voorjaarseditie van de SBB Stagebarometer.

Door het grote tekort aan vakmensen hebben de meeste mbo-opleidingen geen problemen meer bij het vinden van stages of leerbanen. Volgens de nieuwste SBB-cijfers zijn er 120.000 stages en 70.000 leerbanen voor studenten open. Het stagetekort van de coronacrisis is als sneeuw voor de zon verdwenen. In plaats daarvan is er nu in veel sectoren sprake van een stageoverschot. De lijst van opleidingen met een stageoverschot wordt aangevoerd door retail-opleidingen. Voor de opleidingen retailmedewerker, retailspecialist en retailmanager zijn in totaal bijna 14.000 stageplaatsen niet ingevuld.

Zorg

Niet in alle sectoren is er sprake van een overschot aan stages en leerbanen. De zorgsector kent bijvoorbeeld nog steeds een tekort. Het gaat hierbij om een beperkt probleem. Met 170.000 studenten is er een tekort van zo’n 750 stageplekken. Zorginstellingen geven al langer aan door structurele drukte en personeelstekorten onvoldoende capaciteit te hebben voor begeleiding van stagiairs. In verhouding tot het aantal studenten is het tekort binnen de sector Zakelijke Dienstverlening het grootst. Het gaat hier om een tekort van zo’n 300 stageplekken. Hieraan liggen vooral automatisering en de omschakeling naar thuiswerken ten grondslag. Hierdoor is er minder personeel op kantoor, waardoor er minder praktijkbegeleiding mogelijk is.

Spannend

Volgens Hannie Vlug van SBB zijn er voor de meeste studenten voldoende mogelijkheden zijn om zich te ontwikkelen bij een leerbedrijf. Er is volgens haar echter geen reden om achterover te leunen: ‘Het blijft spannend hoe de economie zich de komende tijd gaat ontwikkelen. Dat kan op termijn invloed hebben op het aantal stageplaatsen. We moeten dan niet dezelfde fouten maken als tijdens de financiële crisis van 2008. Er was toen een groot tekort aan stageplaatsen, terwijl we de vakmensen keihard nodig hadden toen de economie weer aantrok.’