STAP-budget alleen nog voor erkende opleidingen

Vanaf 18 september kan iedereen weer een STAP-subsidie van 1.000 euro aanvragen. Alleen door de overheid erkende opleidingen komen nu nog in aanmerking voor subsidie.

Met de nieuwe spelregels voor het STAP-budget is het aantal opleidingen dat in aanmerking komt voor de subsidie drastisch ingeperkt. Waar het voorheen mogelijk was om allerlei hobbycursussen door de overheid te laten financieren, komen nu nog alleen door de overheid erkende opleidingen in aanmerking voor de subsidie. Het gaat dan bijvoorbeeld om de opleidingen die de mbo- en hbo-scholen aanbieden. Ook voor delen van deze opleidingen (certificaten) is het mogelijk subsidie aan te vragen.

Budget

Het budget bij de nieuwe aanvraagronde is tien miljoen euro. Bij eerdere rondes ging het om ongeveer dertig miljoen euro. Later dit jaar, op 15 november, is er nog een laatste aanvraagmogelijkheid. Bij de eerdere aanvraagrondes was het budget steeds binnen enkele uren uitverkocht. Naar verwachting zal het nu langer duren voordat het budget is uitgeput.

Kansen

De nieuwe spelregels bieden de mbo-scholen goede kansen om extra cursisten binnen te halen. Het totaal beschikbare budget is echter beperkt. Bovendien is het de bedoeling de STAP-regeling per 1 januari volledig af te schaffen. Tegelijkertijd blijft ‘leven lang ontwikkelen’ een belangrijk onderwerp, vermoedelijk ook bij de komende kabinetsformatie. Het is mogelijk dat de STAP-regeling nieuwe stijl nog een vervolg krijgt na de verkiezingen.

De website leeroverzicht biedt een overzicht van opleidingen die in aanmerking komen voor een STAP-subsidie

Lees ook: STAP-budget strompelt naar eindstreep