STAP-budget razendsnel uitverkocht

De eerste ronde van het STAP-budget was razendsnel uitverkocht. Wie te laat was, kan het op 1 mei 2022 nog een keer proberen.

Via het STAP-budget kan iedereen in Nederland een opleiding volgen op kosten van de overheid. Het is de bedoeling dat werkenden of werklozen hierdoor hun kansen op de arbeidsmarkt verbeteren. De overheid vergoedt de kosten tot maximaal 1.000 euro per jaar (inclusief BTW). Het UWV maakt het geld rechtstreeks over naar de opleider.

Stormloop

Zoals verwacht was er bij de opening op 1 maart direct veel belangstelling voor de subsidie. Volgens de Telegraaf was er zelfs sprake van een digitale stormloop. Op enig moment probeerden 70.000 mensen tegelijk een aanvraag in te dienen, aldus uitvoerder UWV. De website lag er daarom even uit. Op de eerste dag werden 25.000 aanvragen goedgekeurd, voor een totaalbedrag van 20 miljoen euro. Later volgden nog eens 10.000 aanvragen, waarna het budget van 32 miljoen was opgesoupeerd.

Zes keer per jaar

Tof Thissen, directeur van UWV, betreurt het dat mensen lang in de wacht hebben moeten staan: ‘Dat mensen daardoor teleurgesteld zijn, begrijp ik heel goed’, aldus Thissen. ‘Binnengekomen klachten gaan we netjes afhandelen. Het perspectief dat we kunnen bieden is dat er op 1 mei een volgende ronde start waarin weer 32 miljoen euro beschikbaar is. In de loop van dit jaar volgen dan nog 3 rondes’. Wie achter het net gevist heeft, krijgt dus vanzelf een nieuwe kans. Zes keer per jaar stelt UWV de subsidie open. In totaal is er per jaar 200 miljoen euro beschikbaar. De volgende aanvraagtijdvakken beginnen op 1 mei, 1 juli, 1 september en 1 november.

Tekortsectoren

De overheid hoopt dat het STAP-budget een laagdrempelige voorziening is,  waarvan niet alleen hoogopgeleiden gebruik maken. De enige eis die de overheid stelt is dat de cursus gericht is op professionele ontwikkeling. Critici stellen dat met name slimme scholingsbureaus profiteren van de regeling. Hoogleraar arbeidsmarkt Ton Wilthagen noemt het STAP-budget in Trouw zelfs ‘een schot hagel’: ‘Mensen kunnen kiezen tussen een cursus Photoshop en een training om technische vaardigheden te leren. Dat eerste is vooral leuk, dat tweede broodnodig.’ Volgens Wilthagen zou de overheid meer moeten sturen op scholing voor tekortsectoren: ‘Het zou slim zijn het geld te geven aan mensen die het nu nodig hebben.’