STAP-budget weer razendsnel uitverkocht

De opleidingssubsidie van het STAP-budget blijft ongekend populair. Bij de laatste ronde was het beschikbare budget al na anderhalf uur op.

Volgens het UWV is de openstelling van het STAP-loket maandag 18 september goed verlopen. Om 10.00 uur ging het loket open en konden mensen de scholingssubsidie aanvragen. Ruim 10.000 mensen dienden een aanvraag in waardoor rond 11.35 uur het beschikbare budget van 10 miljoen euro op was. Veel mensen visten achter het net: op het hoogtepunt stonden zo’n 50.000 apparaten in de wachtrij.

Arbeidsmarktgericht

Sinds kort zijn de spelregels voor het STAP-budget gewijzigd. Het budget kan alleen nog voor door het ministerie van Onderwijs erkende opleidingen worden aangevraagd. Dit is gebeurd naar aanleiding van signalen van oneigenlijk gebruik van de opleidingssubsidie. Er zijn nu minder opleidingen beschikbaar dan in de rondes hiervoor, maar deze sluiten wel beter aan op de arbeidsmarkt.

Verbaasd

Ronald van Zijp van UWV was verbaasd over het hoge tempo waarin het budget werd aangevraagd: ‘Wij zijn enigszins verbaasd dat het budget al zo snel vergeven is. Ook in deze vorm blijft het STAP-budget onverminderd populair en zien mensen de kansen ervan in om hun arbeidsmarktpositie te verbeten.’ Uit onderzoek van UWV blijkt dat bij de eerdere aanvraagrondes meer dan de helft van de aanvragers een opleiding had op van maximaal mbo niveau 4. In november is de laatste ronde van het STAP-budget. Ook dan is er 10 miljoen euro te verdelen. De regeling wordt daarna beëindigd. Het is aan een nieuw kabinet om een nieuwe regeling voor leven lang ontwikkelen te ontwerpen.

Lees hier het nieuwsbericht va UWV

Lees ook: STAP-budget alleen nog voor erkende opleidingen