Start Nederlands Kampioenschap voor beroepen

Vandaag starten zo’n 650 mbo-studenten aan Skills The Finals, het Nederlands kampioenschap voor beroepen. Docent Geu Koudijs, ooit wedstrijdkok, verheugt zich. ‘Ik geniet er echt van als iemand zo serieus met zijn vak bezig is.’

Geu Koudijs, ooit wedstrijdkok maar nu docent bij het Team Vakopleidingen Horeca, Bakkerij & Patisserie van het Deltion College, heeft ‘nog ergens een medaille liggen’, zo vertelt hij. Maar dat is niet de belangrijkste opbrengst van het in wedstrijdverband op hoog niveau koken tegen andere talenten. Winnen is leuk. Maar vakwedstrijden laten je vooral groeien. ‘Ik wil mijn studenten meegeven dat ze een prachtig vak beoefenen’, onderstreept Koudijs. ‘Een vak ook dat gewaardeerd wordt in de maatschappij. Verder wil ik dat ze zich ervan bewust zijn dat ze de competitie aan kunnen gaan met alle andere studenten in Nederland. Dat zie je terug in het type student dat we hier hebben. Die wil graag het strijdperk betreden. Omdat iedereen hier beseft dat je daardoor sterker, volwassener wordt. De wedstrijden leven echt op school. Ze zijn niet voor niks onderdeel van ons excellentieprogramma.’

Excellence-klas
Koudijs verheugt zich overduidelijk op Skills The Finals, de ‘NK voor beroepen’ waaraan vanaf vandaag een van zijn studenten mee mag doen. Het is onbetwist een hoogtepunt. ‘Hier werken we al maanden naar toe’, stelt Koudijs. ‘Dat begint met de Deltion-vakwedstrijden in oktober. Studenten kunnen zich dan kwalificeren voor de regionale wedstrijden, waarbij vervolgens weer tickets te winnen zijn voor de finale. Wat betreft het koken doen er steeds acht studenten mee aan de Deltion-vakwedstrijden. Die mag ik selecteren. Zij vormen de zogeheten Excellence-klas. Bij de selectie zitten niet alleen potentiële kampioenen, maar ook studenten die wellicht niet het podium gaan halen, maar wel sterk gemotiveerd zijn en meer neer kunnen zetten dan de standaardleerling. Zij mogen meedoen omdat ze door die deelname kunnen groeien.’

Rode draad
Koudijs weet waarover hij spreekt. Wedstrijden vormen een rode draad in zijn leven. Want vanaf het moment dat de voormalige kok het docentschap omarmde – nu 12,5 jaar geleden – mocht hij zich bij het Deltion College storten op het fenomeen vakwedstrijden. ‘Dat behoorde vanaf het begin bij mijn taken’, vertelt Koudijs. ‘Daarbij kon ik uit mijn eigen ervaring als wedstrijdkok putten. Ik mocht zelfs de allereerste opdracht voor de Skills-wedstrijden in Nederland ontwerpen. Verder nam ik mijn studenten elk jaar mee naar de wedstrijden van het Koksgilde, in Maastricht. Ik kom nu nog regelmatig oud-studenten tegen die inmiddels chefkok zijn. Die hebben het steevast over de wedstrijden en de absolute meerwaarde ervan voor hun loopbaan.’

Die impact is niet alleen aan de deelnemers voorbehouden: ook studenten die niet meedoen, kunnen hun vakmanschap dankzij de wedstrijden aanscherpen. ‘Ik gebruik de wedstrijden regelmatig in mijn lessen’, legt Koudijs uit. ‘Ik maak altijd foto’s bij wedstrijden. Die bespreek ik vervolgens met mijn studenten. Hoe gaat men hier te werk? Welke techniek wordt hier gebruikt? Dat is erg leerzaam. Want er wordt op hoog niveau gekookt. Zeker op het allerbelangrijkste podium, de WorldSkills. Ik ben in 2011 naar de wereldkampioenschappen in Londen geweest en heb mijn ogen uitgekeken. Wat een talent loopt daar rond! Verder kan ik het niet laten om te kijken hoe een wedstrijd in elkaar is gezet en of het allemaal klopt. Hebben de deelnemers wel genoeg ruimte? Krijgen ze echt de kans hun creativiteit te tonen? Natuurlijk bezoek ik vooral de wedstrijden die met mijn vakgebied te maken hebben. Zoals patisserie: altijd een feest om te zien. Maar ik kijk ook graag naar andere disciplines. Techniek bijvoorbeeld. Dan zie ik zo’n elektricien een leiding aanleggen… Prachtig. Ik kan er echt van genieten als iemand zo serieus met zijn vak bezig is.’

Lees ook: Ruim 650 finalisten bij Skills The Finals