Sterke stijging aantal voortijdig schoolverlaters

Vorig schooljaar verlieten meer dan 30.000 jongeren voortijdig zonder diploma school. Ter verklaring wijst minister Dijkgraaf onder andere naar corona. Maar al sinds 2015 is er sprake van een stijgende trend.

In de periode 2001 tot 2015 is het aantal voortijdig schoolverlaters in Nederland gedaald van meer dan 70.000 naar zo’n 25.000. Sindsdien hebben achtereenvolgende ministers geprobeerd om dit aantal verder terug te brengen tot 20.000. Scholen hebben altijd gezegd dat dit een onhaalbare doelstelling is en dat de bodem is bereikt. Sinds 2015 is er dan ook sprake van een langzaam maar zeker stijgende trend. Deze trend is even ondergebroken geweest tijdens de coronapandemie. Maar uit de jongste cijfers blijkt dat de stijging zich doorzet. Met ruim 30.000 uitvallers is het afgelopen schooljaar het slechtste van de afgelopen tien jaar.

Wetsvoorstel

Minister Dijkgraaf maakt zich zorgen over de stijging en kondigt een ‘aanvalsplan’ aan. Daarbij wil hij zich niet alleen richten op de uitvallers, maar ook op jongeren die al langer zonder diploma thuis zitten. Al langer is bekend dat hij met een wetsvoorstel komt over de begeleiding van jongeren van school naar werk. Dit wetsvoorstel zou voor de zomer in internetconsultatie moeten gaan. Verder wil hij met een aanwezigheidsaanpak komen voor meerderjarige studenten.

Doorstroompunt

In iedere regio werken ‘regionale meld- en coördinatiepunten’ aan de bestrijding van schooluitval. Zogenaamde RMC-consulenten leggen huisbezoeken af bij uitgevallen jongeren. Om de toegankelijkheid van deze RMC-functie te vergroten kiest Dijkgraaf voor een nieuwe benaming. Voortaan spreekt het ministerie over een ‘Doorstroompunt’ en ‘Doorstroom-coaches’. Deze nieuwe naam is door jongeren zelf voorgesteld.

18.000

Minister Dijkgraaf formuleert een nieuwe doelstelling: hij wil het aantal schoolverlaters terugbrengen tot 18.000. Dit cijfer ontleent hij aan een motie van Kamerlid Zohaïr El Yassini. Dit aantal lijkt tamelijk willekeurig te zijn gekozen. Zoals gezegd hebben eerdere ministers hun tanden al stukgebeten op een doelstelling van 20.000 schoolverlaters. Met de stijgende trend van de laatste jaren lijkt een daling tot 18.000 een lastige doelstelling.

Lees hier de brief van minister Dijkgraaf over de hoofdlijnen van het aanvalsplan

Lees ook: Dijkgraaf wil voortijdig schoolverlaten verder terugdringen