Studenten mboRijnland ontvangen eerste edubadges

Vier studenten van mboRijnland hebben hun eerste edubadges ontvangen. De school reikt deze badges uit aan studenten die aangetoond hebben over bepaalde vaardigheden te beschikken.

Dit is het begin van een nieuwe werkwijze die mboRijnland voor de hele instelling wil invoeren. Studenten kunnen de edubadges verdienen als zij aantonen over bepaalde vaardigheden te beschikken. Het gaat om vaardigheden die los staan van de eigen opleiding, zoals bijvoorbeeld ondernemendheid of kritisch denken. De edubadges zijn aanvullend op het normale mbo-diploma. De school hoopt dat studenten op deze manier geprikkeld worden om aan hun eigen ontwikkeling te werken.

Pilot

De Leidse mbo-school heeft op dit moment voor 12 verschillende vaardigheden digitale badges ontwikkeld. De badges kunnen op niveau 3 of 4 gehaald worden. Het edubadges-programma is ontstaan toen de onderwijsinstelling naar mogelijkheden zocht om het ontwikkelen van 21-eeuwse vaardigheden te stimuleren. Ron de Graaf, docent Bakkerij en Horeca: ‘De studenten krijgen in de pilot een edubadge als zij volgens hun medestudenten en praktijkopleiders beschikken over bepaalde future skills, zoals wendbaarheid, ondernemendheid of kritisch denken. De badges kunnen, als een student dat wil, op een eigen moment worden behaald en staan los van vakken of lessen. Dit hoort bij het gepersonaliseerd onderwijs dat mboRijnland doorvoert. Daarnaast willen we badges introduceren voor bijvoorbeeld deelname in de studentenraad.’

Albeda

MboRijnland is niet de eerste mbo-school die werkt met edubadges. Ook het Albeda College (Rotterdam) experimenteert sinds vorig jaar met edubadges voor studenten die aantonen algemene vaardigheden te beheersen. Er bestaat ook een stimuleringsregeling om mbo-scholen te ondersteunen bij de ontwikkeling van edubadges. De organisatie SURF biedt aan de digitale certificaten op te slaan en te beheren.

Lees hier het persbericht van mboRijnland

Lees ook: Kompas21: instrument voor 21e-eeuwse vaardigheden