Summa College verduurzaamt schoolkantines

Een duurzaam en gezond voedselaanbod, intensief hergebruik van overgebleven producten en het doneren van reststromen aan stadsboerderijen in Zuidoost-Brabant. Dit zijn enkele opvallende ingrediënten van de samenwerking van het Summa College en Markies Catering bij de exploitatie van schoolkantines.

Het Bossche cateringbedrijf heeft met haar cateringconcept CRAFT een Europese aanbesteding voor 29 schoolkantines bij het Summa College in Eindhoven, Helmond, Veldhoven en Boxtel gewonnen. Markies Catering was de afgelopen jaren al werkzaam voor de Brabantse mbo-school. De vernieuwde samenwerking gaat in september in.

Verduurzaming productassortiment

Bij de aanbesteding stond onder meer verduurzaming van het productassortiment (met onder meer fairtrade-artikelen), gezond voedsel en voortdurende innovatie voorop. Directeur Arno Goedhart van het Summa College: ‘Dit zijn kernpunten uit onze toekomstvisie Summa 2025. We zijn blij dat Markies Catering een passend aanbod doet.’ De cateraar zal bij de exploitatie van de schoolkantines zoveel mogelijk lokale producten gebruiken, verspilling beperken en werken aan een zogeheten eiwittransitie (van dierlijke naar plantaardige eiwitten). Dit past in een ontwikkeling die beide partners eerder hebben ingezet. Vorig jaar kreeg het Summa College als eerste mbo-school zestien zogeheten gouden schalen van het Voedingscentrum voor gezonde voeding in schoolkantines. Ook werd de school uitgeroepen tot eerste Fairtrade-mbo.

Erkend leerbedrijf

Ook op een andere manier werken het Summa College en de cateraar samen: de Brabantse mbo-instelling heeft een reeks hospitality-opleidingen, zoals gastheer, facilitair manager en zelfstandig werkend kok. De studenten kunnen bij Markies Catering straks niet alleen terecht voor eten en drinken onder schooltijd, maar ook voor stages en meeloopdagen. Markies Catering wordt in het kader van de samenwerking ook een officieel erkend leerbedrijf. Het bedrijf leidt drie leermeesters op. Studenten kunnen straks overigens niet alleen aan de slag in de kantines van Markies, maar ook de praktijk proeven op het hoofdkantoor en in de bedrijfsrestaurants van Appèl, de moederorganisatie van Markies Catering.

X-bus

Nieuw in de samenwerking is de X-bus. Met dit elektrisch voertuig worden reststromen van de Summa-locaties naar nabijgelegen stadsboerderijen gebracht. Overgebleven producten worden zoveel mogelijk verwerkt in bijvoorbeeld soepen, sappen en sauzen. Maar als dat niet mogelijk is, kunnen de stadboerderijen de reststroom verwerken tot diervoeding of compost.