Te weinig instromers en stageplekken bij zorg en welzijn

Om dreigende tekorten op te vangen moeten meer jongeren een opleiding volgen in zorg en welzijn. Nu is de instroom van studenten in hbo-opleidingen en een aantal pedagogische mbo-opleidingen te laag. Uit het rapport Arbeid in Zorg en Welzijn, Jeugdzorg en Kinderopvang 2015 blijkt dat over twee tot vijf jaar de vraag naar dit soort personeel al groter zal zijn dan de aanwas.

De afgelopen tijden waren er juist overschotten op de arbeidsmarkt, maar deze worden volgens het rapport opgevolgd door tekorten. Op de korte termijn zal de vraag naar zorgpersoneel weer toenemen. Over twee jaar dreigt al een tekort een medewerkers op hbo-niveau. Over vijf jaar gaan relatief veel medewerkers met pensioen en moeten lege plekken opgevuld worden, waardoor de vraag naar medewerkers het grootst zal zijn.

Tekort stageplekken vooral in mbo
Bij de mbo- en hbo-opleidingen zijn stages een belangrijk onderdeel van de opleiding. Nu de sector te maken heeft met transities en bezuinigingen, ontstaat er bij verschillende opleidingen een tekort aan stageplaatsen. Organisaties kunnen, mede als gevolg van de bezuinigen en transities, niet de begeleiding bieden die stagiaires nodig hebben. Daarnaast is er meer aandacht voor de scholing van het zittende personeel, wat soms ten koste gaat van de opleiding van nieuwe medewerkers. Dit tekort aan stageplaatsen speelt vooral bij de mbo-opleidingen. De kans op stage is matig bij de opleidingen tot helpende, verzorgende, mbo-verpleegkundige, doktersassistent, sociaal maatschappelijk dienstverlener, pedagogisch medewerker jeugdzorg en persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen. Alleen voor de pedagogisch medewerker kinderopvang is de stagekans goed, bij de andere opleidingen is deze kans voldoende.

Stagefonds
Volgens staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid zijn er al maatregelen genomen. Zo is het Stagefonds Zorg opgericht, dat werkgevers meer ruimte geeft door begeleiding te vergoeden. Door dit fonds zou het aantal stageplaatsen bijna verdubbeld zijn. Ook het aantal gerealiseerde stageplaatsen zou daarmee harder zijn gestegen dan het aantal studenten. Van Rijn maakt voor 2016 weer 112 miljoen euro beschikbaar voor het stagefonds.

Lees hier het rapport Arbeid in Zorg en Welzijn, Jeugdzorg en Kinderopvang 2015