Team Nederland gaat voor goud

Vandaag vertrekken 32 excellente mbo’ers naar Lille voor de EuroSkills, het Europese kampioenschap voor beroepen. Team Nederland gaat de strijd aan met vakgenoten uit 25 landen.

In het Franse Lille strijden bijna 450 kandidaten in 41 vakken. Nederland doet mee aan 26 beroepen, waaronder Mobiele Robotica, Meubelmaken, Autotechniek, Schoonmaken, Etaleren en Grafisch Ontwerpen. De deelnemende jongeren zijn het afgelopen jaar na het winnen van regionale voorrondes en een nationale finale, nationaal kampioen in hun vak geworden.

Trots
Alle kandidaten zijn trots op hun vakgebied. Kandidaat Cella Duin: ‘Schoonmaken is een echt vak, dat zoveel mooie aspecten heeft. We moeten in een cleanroom alle protocollen kennen, dat heeft niks te maken met het schoonmaakwerk dat je thuis doet’. Jos de Goey, directeur Skills Netherlands: ‘Deze mbo’ers laten zien dat wie beschikt over doorzettingsvermogen, enorm veel kan bereiken . Zo begon ook de succesvolle carrière van Meesterkok Rudolph van Veen met het deelnemen aan een vakwedstrijd’.

Hoge verwachtingen
Naast de kandidaten vertrekken ook vele juryleden afkomstig van diverse bedrijven, kenniscentra en scholen naar EuroSkills. Ook een delegatie met diverse Tweede Kamerleden brengt een bezoek aan het evenement. De verwachtingen zijn hoog: bij de vorige EuroSkills, twee jaar geleden in het Belgische Spa-Francorchamps, presteerde Team Nederland met tien gouden, acht zilveren en zes bronzen medailles uitzonderlijk goed.

Bron: Skills Netherlands