Technieksectoren willen volledig hybride beroepsonderwijs

Over tien jaar moet het beroepsonderwijs in de technieksector volledig hybride zijn. Bedrijven en scholen zijn dan in regionale techniekcentra samen verantwoordelijk voor werken, leren en innoveren.

Dat staat in het ‘Aanvalsplan Techniek’ dat de technische brancheorganisaties hebben uitgebracht. De bedrijven beloven extra te investeren in de invulling van 60.000 vacatures, onder andere via omscholing. Daartoe willen de branches verspreid over het land regionale techniekcentra inrichten. Zo’n techniekcentrum moet een samenwerkingsverband zijn tussen onderwijs en bedrijfsleven. Op die manier moet in iedere regio een aantrekkelijke plek beschikbaar zijn voor om- of bijscholing.

Extra docenten

De branches zeggen toe 500 miljoen euro te willen besteden aan duizend extra docenten en aan hoogwaardige apparatuur voor de techniekcentra. Zij vragen aan de overheid een vergelijkbaar bedrag te investeren. In de techniekcentra moet het techniekonderwijs volledig hybride gaan plaatsvinden. Dat betekent dat het leren plaatsvindt in een contextrijke omgeving, met hybride docenten en met opdrachten uit de praktijk. Om docenten uit de praktijk te kunnen laten werken, moet de regelgeving aangepast worden. Praktijkmensen zouden meer mogelijkheden krijgen om als volwaardig docent te werken.

Gouden poort

Het is de bedoeling dat de techniekcentra ook gaan functioneren als ‘gouden poort’. Wie het techniekcentrum binnenstapt is zeker van een gedegen opleiding en een baangarantie. Arbeidsmigranten zijn nadrukkelijk welkom: nieuwkomers krijgen volgens het plan zelfs een tienjarige ‘werk- en ontwikkelgarantie’. Hoewel het in het verleden lastig is gebleken om de instroom in techniekopleidingen te verhogen, is Doekle Terpstra van Techniek Nederland optimistisch: ‘Er is geen branche die al zo’n solide opleiding- en onderzoekstructuur heeft als de techniek. Nu komt het erop aan alles samen te brengen in regionale techniekcentra, publiek-private hubs voor scholing. Bedrijven zetten daar hun beste apparatuur neer en spannen zich in om hybride docenten te leveren.’

Lees hier het Aanvalsplan Techniek

Lees ook: Techniekpact wil hybride docentschap verder stimuleren