Terpstra wil rem op ‘kansloze mbo-opleidingen’

Scholen die een mbo-opleiding aanbieden voor minder kansrijke beroepen moeten minder studenten toelaten. En jongeren die een techniekopleiding afronden, moeten een bonus krijgen. Dat stelt Doekle Terpstra, voorman van Techniek Nederland, in een interview met het Algemeen Dagblad.

Volgens Terpstra heeft de Nederlandse samenleving dringend behoefte aan tienduizenden technisch opgeleide vakmensen. Zonder deze vakmensen is het onmogelijk de gewenste energietransitie te realiseren. Het aanleggen van zonnepanelen, de realisatie van windparken en de bouw van duurzame woningen: het is niet mogelijk zonder goedopgeleide technici.

Actieplan

Terpstra dringt bij het kabinet aan op een actieplan voor het techniekonderwijs. Zo zouden jongeren die een technische studie afronden een bonus moeten krijgen. Ook zou een beroepsopleiding voor een tekortsector extra geld moeten krijgen. Terpstra kijkt daarbij met een schuin oog naar ‘de miljarden van Jetten’. Als een half procent van het klimaatfonds van 35 miljard euro aan techniekonderwijs besteed wordt, komt er 175 miljoen euro beschikbaar voor een ‘groen-banenplan’.

Stropdasberoepen

Daarnaast moeten mbo-scholen zo snel mogelijk stoppen met het aanbieden van kansloze opleidingen als dierverzorger, fotograaf en danser. ‘Overal waar sprake is van een overschot op de arbeidsmarkt moet een numerus fixus komen’, aldus Terpstra. ‘Waarom geen plafond aan het aantal mensen dat kiest voor stropdasberoepen die uitstervend zijn? Anders gooien we publiek geld in een bodemloze put.’

Studiekeuze

Vanuit het mbo wordt zeer negatief gereageerd op de oproep van Terpstra. ‘De studiekeuze is en blijft aan de student zelf, net als in het hoger onderwijs’, zegt Adnan Tekin van de MBO Raad. Volgens Tekin kennen veel mbo-opleidingen al een numerus fixus, zoals de luchtvaart of de creatieve opleidingen. Hij deelt wel de zorgen van Terpstra over de tekorten op de arbeidsmarkt. Deze doen zich echter niet alleen voor in de techniek, maar ook in de zorg, de kinderopvang en de horeca. Tekin pleit voor een slim arbeidsmarktplan, waarbij alle ministeries samenwerken.

Dit is niet de eerste keer dat Terpstra dit pleidooi houdt. Zie bijvoorbeeld dit radio-interview van een maand geleden

Lees ook: Tekort aan vakmensen bedreiging voor doelen kabinet