Terra Emmen wint prijs met insectenhotel

Studenten van Terra Emmen hebben samen met hun docent Markwin Jagt in Frankrijk een botanische tuin ontworpen én aangelegd. Dat deden ze niet onverdienstelijk: ze wonnen er de eTwinning-prijs mee in de categorie beroepsgerichte vakken.

De vierdejaars studenten van het Groene Lyceum in Emmen ontwierpen samen met scholen uit Frankrijk, Luxemburg, Polen en Duitsland een tuin, die zij vervolgens ook samen aanlegden. De verschillende scholen hebben al langer contact met elkaar. Zo vinden er regelmatig uitwisselingen plaats en zijn er gezamenlijke projecten, zoals het project STEP: Share, Test, Exchange, Practice. Binnen dit project hebben de studenten nu ieder een onderdeel van de aanleg van de botanische tuin voor hun rekening genomen.

Insectenhotel
De Nederlandse studenten bedachten en realiseerden een insectenhotel, inclusief een lijst met bijvriendelijke planten. De andere deelnemers ontwierpen onder andere loungestoelen en plantenbakken. Ze legden de tuin gezamenlijk aan in april 2016, in de Franse gemeente St. Pouange. Hier stond jarenlang een zwembad leeg. Nu is dat omgetoverd tot een prachtig park met botanische tuin.

‘Het is een kleine familie’
Markwin Jagt, de docent die dit alles initieerde, is blij met de prijs: ‘We werken al meer dan twintig jaar samen met deze scholen. Het is net een kleine familie. Dan lijkt het zo gewoon om samen een project op te zetten. Voor de studenten is het een fantastische ervaring geweest. Slapen in een internaat, samen een tuin aanleggen, Engels spreken: in een week leren ze zo veel en zie je ze groeien.’

Jury is lovend
De jury vindt dat de studenten met eTwinning een bijzondere invulling hebben gegeven aan hun samenwerking, omdat hierbij beroepsgerichte en theoretische vakken werden gemixt. Ook de invulling van het avondprogramma, met aandacht voor wereldburgerschap, kon de jury erg waarderen. De jury bestaat uit vertegenwoordigers van onderwijsorganisatie NUFFIC en Bureau Nationale UNESCO Commissie.