Titel voor mbo-student die opleiding afrondt?

Wie een mbo-opleiding afrondt, heeft net als studenten in het hoger onderwijs recht op een titel. Dat stelt Zihni Özdil, Kamerlid voor GroenLinks. De reacties op het voorstel zijn gemengd.

Wie een diploma in het hoger onderwijs behaalt mag vervolgens als ‘bachelor’ of ‘master’ door het leven gaan. Volgens Zihni Özdil hebben ook mbo’ers recht op een eigen titel. Zo’n titel kan bijdragen aan de erkenning en waardering voor het vakmanschap van mbo’ers. In dagblad Trouw zegt Özdil: ‘Onze vakstudenten zijn de beste van de wereld. Toch is er geen symbool van erkenning voor hun vakmanschap. Een titel is symbolisch, maar symbolen zijn ook belangrijk.’ Özdil is van plan zijn voorstel in te dienen bij de behandeling van de OCW-begroting, eind oktober.

Waardering
De reacties op het voorstel zijn gemengd. Volgens Ton Heerts, voorzitter van de MBO Raad, past het idee goed bij de stijgende waardering voor vakmanschap. Wat de nieuwe titel precies moet zijn, vindt hij minder belangrijk: ‘Het gaat mij om de waardering die uit dit voorstel spreekt voor het beroepsonderwijs.’ Ook minister Van Engelshoven is enthousiast. Zij spreekt over ‘een zeer sympathiek idee’. Zij wil graag met mbo-studenten om de tafel om te horen hoe zij zelf over een titel denken.

Kwaliteit van onderwijs
Vooralsnog reageren studenten echter minder enthousiast. Volgens Timon van Engen, voorzitter van de studentenorganisatie JOB, hebben mbo-studenten geen behoefte aan een titel: ‘Het mbo onderscheidt zich juist door het werk dat verricht wordt. We bakken brood, we bouwen auto’s en verzorgen mensen. In plaats van te investeren in naamgeving, kan er beter geïnvesteerd worden in de kwaliteit van het onderwijs.’