Ton Heerts nieuwe voorzitter MBO Raad

Ton Heerts, voormalig Kamerlid voor de PvdA en op dit moment voorzitter van de FNV, wordt de nieuwe voorzitter van de MBO Raad.

Het bestuur van de MBO Raad is unaniem in de voordracht. Met Ton Heerts denkt het bestuur een voorman binnen te halen met bestuurlijke ervaring, een breed netwerk binnen overheid, politiek en bedrijfsleven en kennis van beroepsonderwijs en arbeidsmarkt. Heerts is nu nog voorzitter van de FNV. Onlangs kondigde hij aan per 30 juni daar te vertrekken. Als de algemene vergadering van de MBO Raad de voordracht op 9 juni overneemt, start Heerts op 1 september in de functie van voorzitter.

Imago
Een belangrijke opgave voor de nieuwe voorzitter wordt het verbeteren van het imago van het mbo. De vorige voorzitter, Jan van Zijl, heeft hier hard aan gewerkt, maar de klus is nog niet geklaard. Daarnaast is het misschien ook belangrijk om het imago van de MBO Raad zelf te verbeteren. In politiek Den Haag wordt niet altijd met even veel waardering gesproken over de belangenorganisaties van scholen. De kritiek wordt het scherpst verwoord door Harm Beertema (PVV), die graag spreekt over een old boys network, maar wordt veel breder beleefd.

Werkgeversperspectief
Op de website van de FNV zegt Ton Heerts: ‘Ik voel me al jaren enorm verbonden met de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en de direct daaraan verbonden relatie met het onderwijs. Bij de FNV heb ik me ook sterk gemaakt voor een goede relatie tussen arbeid en onderwijs. Dat werk kan ik nu vanuit een andere rol voortzetten. Ik ga me inzetten voor goed onderwijs en aansluiting daarbij op de arbeidsmarkt. Dat kan ook heel goed vanuit werkgeversperspectief, want hoewel er soms belangentegenstellingen zijn strijden we in feite voor hetzelfde. MBO onderwijs is bepalend voor de toekomst van jongeren. En voor de om- her- en bijscholing van volwassenen. Met andere woorden; het mbo is er altijd!’

Fratsen
AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen is enthousiast over de voordracht van Heerts: ‘Hij zoekt de samenwerking op en dat heeft het mbo nodig. Zijn overstap is geen gebruikelijke, want wij liggen regelmatig overhoop met de MBO Raad. En ik hoop dat hij roc-bestuurders die rare financiële fratsen uithalen tot de orde roept, want daarvan is het personeel de dupe.”

FC Twente
Het zijn drukke dagen voor Ton Heerts. Sinds 2015 is hij lid van de Raad van Commissarissen van FC Twente, de voetbalclub die wegens financieel wanbeheer waarschijnlijk wordt teruggezet naar de Eerste Divisie (Jupiler League).