Trainingsfabriek voor technici

De RDM Campus in Rotterdam heeft plannen voor een trainingsfabriek. Daarin kunnen onder andere steigerbouwers en technici op grote hoogte hun vaardigheden oefenen.

In de trainingsfabriek, de eerste in Nederland, worden werknemers opgeleid voor de procesindustrie, waaronder de chemische industrie. Het gaat om jaarlijks duizenden mensen. Ook werknemers in de isolatie-, montage- en de industriële reinigingsbranche kunnen er terecht. De bouw van de ‘fabriek’ gaat in fases. De bouwkosten lopen op tot 7 miljoen euro. Ondernemersvereniging Deltalinqs hoopt de financiering eind van het jaar rond te hebben.

Havenbedrijf
Het idee voor een trainingsfabriek die aansluit op de behoefte van het Rotterdamse bedrijfsleven bestaat al langer. Maar sinds ruim een jaar wordt er concreet aan gewerkt. Het plan wordt gecoördineerd door Deltalinqs, de belangenvereniging voor de Rotterdamse haven en industrie. Volgens directeur Cees Jan Asselbergs is het plan in een vergevorderd stadium, maar is de financiering nog spannend. De belangenvereniging wil het geld ophalen bij het Havenbedrijf Rotterdam, de gemeente Rotterdam en het Rijk: ‘Daarnaast zullen er marktpartijen moeten instappen’, aldus Asselbergs. ‘Anders gaat de overheid nooit meebetalen. We praten in totaal met acht partijen. Ik hoop aan het einde van het jaar meer duidelijkheid te kunnen geven.’

Nieuwe hoogten
De fabriek is onderdeel van een breder plan om mensen te trainen en op te leiden in banen bij havenbedrijven. Daarbij is de RDM Campus een logische locatie. In MBO•krant 34 stond hierover een uitgebreid artikel. Op de Rotterdamse Design & Manufacturing Campus, een initiatief van het Albeda College, de Hogeschool Rotterdam en het Havenbedrijf Rotterdam, werken honderden derde- en vierdejaars techniekstudenten uit het vmbo, mbo en hbo mee aan innovatieve opdrachten. Samen met het bedrijfsleven (en incidenteel het wetenschappelijk onderwijs) doen deze techniekstudenten in teams onderzoek en werken ze aan state of the art producten en productieprocessen. Met de nieuwe trainingsfabriek zou deze campus letterlijk en figuurlijk nieuwe hoogten bereiken.