Tweede ronde STAP-budget: 44.000 aanvragen toegekend

In de tweede ronde van het STAP-budget zijn bijna 44.000 subsidies verleend. Bijna een kwart van de opleidingen hebben betrekking op de sector zorg.

Ook in de tweede ronde van het STAP-subsidie was het beschikbare budget snel uitverkocht. De aanvragen van bijna 44.000 mensen zijn goedgekeurd. Ruim 10.000 van deze aanvragen hebben betrekking op de zorgsector. Andere populaire sectoren zijn de zakelijke dienstverlening, ICT en handel. Onder de aanvragers was het meest populaire beroep pedagogisch medewerker. Zo’n 800 pedagogisch medewerkers gaan een opleiding volgen dankzij het STAP-budget. Ook administratief medewerkers maakten vaak gebruik van de subsidiemogelijkheid.

Opleiders

In totaal zijn 422 opleiders betrokken bij de verleende subsidies. Het gaat hier om private en publieke opleiders. In ook de publiek bekostigde mbo-scholen hiervan geprofiteerd hebben, is onduidelijk. Het vermoeden bestaat dat voornamelijk private aanbieders opleidingen verkocht hebben. Op een later moment zullen hier cijfers over bekend worden. Het aantal opleiders dat is opgenomen in het scholingsregister groeit verder door.

Niveau

Net als in de vorige subsidieperiode zijn ook nu weer veel mensen met maximaal een mbo-opleiding in de prijzen gevallen. Van de 44.000 aanvragers hebben er slechts ruim 19.000 een diploma op hbo of universitair niveau. Bij veel scholingsprogramma’s profiteren vooral hoogopgeleiden. Dat lijkt bij het STAP-budget dus niet het geval te zijn.

Bekijk de kerncijfers van de tweede aanvraagperiode van het STAP-budget