Utrechts feestcafé weigert mbo-studenten

Een Utrechtse horecagelegenheid weigert een mbo-student toe te laten omdat ze geen hoger onderwijs volgt. De wethouder en de minister willen in gesprek met het café.

In maart wilde mbo-student Fleur (18 jaar) met haar vriendinnen naar feestcafé ‘De Kneus’ in de Utrechtse binnenstad. De portier liet haar echter niet toe, omdat Fleur een mbo-opleiding (aan het Grafisch Lyceum) volgt. Haar vriendinnen die een opleiding aan de universiteit volgen, werden wel toegelaten.

Studentenkroeg

De uitbater van het café geeft toe dat het voorval zich kan hebben voorgedaan: ‘De Kneus is al 25 jaar een studentenkroeg. Ons algemene beleid is dat we hbo en universiteitsstudenten binnenlaten. We richten ons van oudsher specifiek op deze doelgroep. Maar dat betekent niet dat we iets tegen het mbo hebben, als zij bijvoorbeeld zo’n studentenvereniging oprichten. En als dat de studenten daar wat dichter bij elkaar brengt, zullen wij hen ook gewoon binnenlaten.’

Discriminatie

Volgens wethouder Dennis de Vries van de gemeente Utrecht, net aangetreden, is het lastig om het gewraakte café aan te pakken. Opleidingsniveau blijkt namelijk geen wettelijk beschermde discriminatiegrond. ‘Dit betekent dat horecaondernemers alleen studenten van hogeschool of universiteit mogen toelaten wanneer zij dit duidelijk in hun deurbeleid hebben vermeld’, aldus De Vries. Hij voegt er aan toe het hier niet mee eens te zijn: ‘U begrijpt, ik vind daar wel wat van.’ De Vries wil in gesprek met de horecagelegenheid.

In gesprek

Ook minister Robbert Dijkgraaf wil in gesprek met de horecaondernemer. Hij heeft geen goed woord over voor de gang van zaken: ‘Ik vind het onzin om in je deurbeleid onderscheid te maken naar opleiding. We moeten alle studenten gelijkwaardig behandelen. Als minister van alle studenten in Nederland ga ik graag het gesprek aan met de café-eigenaar bij wie mbo-studenten niet welkom zijn. En als dit probleem breder speelt, in andere steden, dan wil ik daar nadrukkelijk naar kijken.’

Foto: Dennis de Vries, de nieuwe wethouder van de gemeente Utrecht, met mbo in de portefeuille