STAP-budget: nieuwe aanvraagronde opent 17 maart

De nieuwe aanvraagronde voor het STAP-opleidingsbudget is verschoven naar vrijdag 17 maart. UWV hoopt dan de technische systemen op orde te hebben.

De belangstelling voor de opleidingssubsidie is overweldigend. Op dinsdag 28 februari stonden volgens het UWV zo’n 300.000 belangstellenden in een digitale wachtrij. Toen om 10.00 uur de aanmelding startte, crashte het systeem. Het UWV was gedwongen de aanmelding stop te zetten. De problemen werden volgens UWV veroorzaakt door een technische fout en de grote drukte. Ronald van Zijp, landelijk manager STAP: ‘We hebben geprobeerd het probleem op te lossen, maar al vrij snel werd duidelijk dat dit niet ging lukken. We hebben het besluit moeten nemen om de openstelling te verplaatsen.’ Van Zijp heeft hiervoor namens het UWV excuses aangeboden.

Dringen

Volgens UWV is de wachtrij van 300.000 belangstellenden bijzonder. Bij eerdere aanvraagrondes was de wachtrij veel kleiner. Per aanvraagronde komen maximaal zo’n 50.000 cursisten in aanmerking voor de subsidie van ten hoogste 1.000 euro. Per jaar zijn er normaal gesproken zes aanmeldmomenten. Vanwege problemen met frauderende opleiders, was het eerste aanmeldmoment van 2023 opgeschort. Dit verklaart misschien de extra grote drukte. Het is niet de verwachting dat de belangstelling op 17 maart minder groot zal zijn. Opleiders doen er alles aan om de ‘gratis’ cursussen te verkopen. Insiders verwachten dat het voorlopig dringen zal blijven.

Kamervragen

De problemen bij het aanvragen van het STAP-budget hebben inmiddels ook tot Kamervragen geleid. Bart van Kent (SP) wil van minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) weten hoe het mogelijk is dat de STAP-website vastliep. Ook vraagt hij zich af waarom opleiders nog steeds allerlei hobbyachtige opleidingen kunnen aanbieden. Zijn laatste vraag aan minister Van Gennip: ‘Vindt u nog steeds dat het STAP-budget de juiste methode is om mensen die door willen leren deze mogelijkheid te bieden?’

Lees ook: Kritiek op STAP-budget groeit