Kritiek op STAP-regeling groeit

Door een technische storing is de uitgestelde aanvraagronde voor het STAP-budget direct stilgelegd. Ondertussen groeit de kritiek op de regeling: dragen de cursussen wel bij aan het oplossen van de tekorten op de arbeidsmarkt?

Na een uitstel van twee maanden was het dinsdag 28 februari weer mogelijk om een STAP-subsidie aan te vragen. Het startmoment was bepaald op 10.00 uur in de ochtend. Er was al de hele ochtend sprake van een grote drukte op de site van UWV. Rond half 10 trad de eerste technische storing op. De verwachting was aanvankelijk dat deze om 11.00 uur opgelost zou zijn, de opening van het loket werd daarom met een uur uitgesteld. In de loop van de ochtend bleek echter dat het probleem groter was. UWV heeft daarom moeten besluiten de nieuwe aanvraagronde tot nader order uit te stellen.

Helende geuren

Ondertussen neemt de kritiek op de STAP-regeling toe. Commerciële opleiders zetten de afgelopen weken alle denkbare marketinginstrumenten in om cursisten te werven voor ‘gratis opleidingen’. De verbazing is groot over het type cursussen dat opleiders aanbieden. Zo kunnen mensen subsidie krijgen voor een cursus ‘paardencoach’, ‘Reiki Master worden‘ of ‘helende geuren ontdekken‘.

Kamervragen

D66-Kamerlid Marijke van Beukering vindt dit soort cursussen niet geschikt voor de STAP-regeling. Ze pleit er dan ook voor om de helft van het beschikbare budget te besteden aan cursussen die betrekking hebben op kraptesectoren als zorg en techniek. Van Beukering in gesprek met BNR Nieuwsradio: ‘We vinden het geen probleem als mensen in het kader van zelfontwikkeling een cursus volgen. Maar we zien dat er veel tekorten op de arbeidsmarkt zijn: in de zorg, ICT, techniek en de bouw. Moeten we er dan niet voor gaan zorgen dat mensen in die kraptesectoren aan de slag gaan? Reserveer de helft van het budget voor beroepen die kansrijk zijn.’

Leven lang ontwikkelen

Het budget voor de STAP-regeling is recent nog uitgebreid. Naast het al langer beschikbare budget van 200 miljoen euro, heeft het kabinet besloten ook de middelen voor ‘leerrechten’ aan de STAP-regeling toe te voegen. De komende tijd is er daarom een budget beschikbaar van 325 miljoen euro per jaar. Overigens werkt het kabinet ook een visie op leven lang ontwikkelen. Die visie moet ergens de komende maanden verschijnen.

Lees hier de Kamervragen van D66 over de STAP-regeling

Lees ook: Nieuwe regels moeten misbruik STAP-budget tegengaan

Foto: UWV