Aantal deelnemers vakwedstrijden groeit stevig door

Steeds meer jongeren ontdekten de afgelopen decennia wat deelnemen aan vakwedstrijden voor hen heeft betekend. Voor velen is het een katalysator gebleken om hun vakmanschap verder vorm te geven. Dat blijkt uit het Jaarverslag van WorldSkills Netherlands 2018.

Zo vertelt bloembinder Jeroen Peters over zijn deelname aan WorldSkills 2005 in Helsinki. De toenmalige student aan het Groen College Goes ging de strijd aan met dertien kandidaten. Na vier lange wedstrijddagen ging hij met zilver naar huis. Een jaar later opende hij zijn eigen bloemenwinkel, De Verleiding in Terneuzen. ‘Ja, dat is inderdaad kort na de WorldSkills in Helsinki’, vertelt hij in het Jaarverslag WorldSkills Netherlands 2018. ‘Ik kreeg vrijwel direct de kans om voor mezelf te beginnen. Ik begon met één medewerker. Dat werden er steeds meer. De Verleiding groeide uit haar jasje. We verhuisden en hebben enkele maanden geleden een flinke verbouwing gehad. De winkel is nu twee keer zo groot. Ik heb nu zes medewerkers in dienst.’ Tussen het huidige succes en het succes in 2005 zit beslist een verband, beseft ook Jeroen. ‘De vakwedstrijden zijn een stimulans om jezelf te verbeteren.. Al eindig je in de voorronde, het is toch een leerzame ervaring.’

Docenten zien toegevoegde waarde

Naast het interview met Jeroen Peters staan er – in woord en bewegend beeld – nog negen andere interviews met oud-kampioenen in het Jaarverslag. Deze interviews onderstrepen de resultaten in cijfers. Uit voor dit Jaarverslag gehouden enquêtes en evaluaties komt naar voren dat de deelnemers door de wedstrijden een duidelijke groei van hun persoonlijke vorming en zelfvertrouwen ervaren. Ook als het om vakvaardigheden en de gerichtheid op de prestatie gaat, maken de studenten een forse groei door. Ook docenten zien meerwaarde in de vakwedstrijden. Bijna 97% procent van de ondervraagde docenten (68,9 procent ‘geheel’ en 27,9 procent ‘gedeeltelijk’) vindt dat de wedstrijden een toegevoegde waarde hebben.

Groei in cijfers

Groei is er ook in omvang. Het aantal deelnemers aan Skills Talents (de vakwedstrijden voor vmbo-leerlingen) en Skills Heroes (de vakwedstrijden voor mbo-studenten) is fors toegenomen. Zo deden er in het schooljaar 2015 – 2016 iets meer dan 3.000 mbo-studenten mee aan de vakwedstrijden. In het jaar 2017-2018 waren dat er meer dan 20.000. In dezelfde periode groeide het aantal deelnemende opleidingen van 287 naar 781. Het aantal wedstrijden groeide in drie jaar van 34 naar 60.

Bekijk hier het volledige Jaarverslag