Van Engelshoven lovend over ontwikkeling mbo

‘De mbo-sector laat zien dat als je met elkaar de schouders eronder zet, je echt iets kunt bereiken. Ik ben ontzettend trots op wat het mbo tot stand heeft gebracht!’ Aldus minister Van Engelshoven bij de presentatie van ‘De Staat van het Onderwijs 2019’.

Tijdens de presentatie kreeg Van Engelshoven de vraag voorgelegd of zij bepaalde passages in het dikke rapport ‘De Staat van het Onderwijs’ speciaal wilde aanbevelen. Zonder te aarzelen noemde zij het hoofdstuk over het mbo. Volgens de minister heeft de mbo-sector de laatste jaren grote stappen vooruitgezet. ‘Een tijdje geleden was het mbo nog een zorgenkindje, er was altijd gedoe. Maar inmiddels heeft de sector zich herpakt. We zien hele goede dingen, waar ik echt blij van word.’

Transparant

Volgens Van Engelshoven is het heel goed dat de mbo-scholen transparant zijn over wat goed gaat en wat beter kan. Dat gebeurt onder andere met instrumenten als MBO Transparant en de tweejaarlijkse JOB-monitor. Volgens de minister werken de mbo-scholen dagelijks aan kansengelijkheid. Steeds meer studenten behalen hun diploma, vaak ook op een hoger niveau dan verwacht. Mede daardoor is de jeugdwerkloosheid in Nederland bijzonder laag.

Goed nieuws

Het rapport van de Onderwijsinspectie bevat inderdaad veel goed nieuws over het mbo. Zo neemt het diplomarendement toe en stromen steeds meer studenten uit met een diploma dat past bij het niveau van hun vooropleiding. Ook zijn de arbeidsmarktkansen voor gediplomeerden meestal goed. Zorgen zijn er wel over de te lage instroom in de sectoren zorg en techniek. Lees hier ook over in ons eerdere bericht.