Veel minder vavo-studenten op mbo-scholen

De deelname aan het voortgezet algemeen volwassenenonderwijs (vavo) is dit jaar scherp gedaald. Het aantal inschrijvingen daalde van ruim 15.000 naar minder dan 10.000.

De daling hangt één op één samen met het schrappen van de eindexamens vorig schooljaar. De vavo-opleidingen worden voor een belangrijk deel bevolkt door scholieren die zijn gezakt voor het eindexamen op de middelbare school. Door een aantal vakken opnieuw te volgen, kunnen zij alsnog een diploma halen.

Herstel

De daling van de vavo-instroom plaatst sommige mbo-scholen voor problemen. Zo biedt De Leijgraaf (Oss) vanaf dit schooljaar geen vavo meer aan. Andere scholen houden de vavo-afdeling voorlopig nog overeind, in de hoop dat het aantal inschrijvingen herstel gaat vertonen. Op de website van de AOb zegt een woordvoerder van ROC Rijn IJssel (Arnhem): ‘Dit jaar leggen we wat toe op deze opleiding. Dat lukt omdat we ook subsidies krijgen voor inhaalprogramma’s. Voorlopig is het geen probleem en op termijn verwachten we dat die scholieren weer terugkomen.’

Eindexamen

Dit schooljaar gaan de eindexamens op de middelbare scholen wel door, waarbij echter de normen wat versoepeld zijn. Een gevolg hiervan kan zijn dat ook komend schooljaar het aantal vavo-inschrijvingen op mbo-scholen lager dan normaal zal zijn.

Lees ook: Aantal mbo-studenten groeit tot boven half miljoen