De particuliere opleider NCOI neemt de succesvolle beroepsopleidingen van TIO over. Hiermee is NCOI definitief de grootste particuliere opleider van Nederland.
NCOI is al langer op overnamepad. Eerder werden Luzac, Schoevers en De Baak overgenomen. Toch is nog lang geen sprake van een ongezonde marktdominantie, zo oordeelt de Autoriteit Consument en Markt (ACM). De overname van TIO stuit volgens de concurrentiewaakhond niet op bezwaren omdat TIO zich richt op jongeren tot 25 jaar, terwijl NCOI volwassenen als doelgroep heeft. Veelvraat NCOI heeft eerder het voornemen bekendgemaakt om LOI over te nemen. De ACM onderzoekt nog of deze overname ook door de beugel kan.
Vakschool
De vakschool TIO is eind jaren zestig opgericht in Hengelo als ‘Toerisme Informatie Opleiding’. Op dit moment heeft de school ook vestigingen in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Eindhoven. TIO biedt hbo- en mbo-opleidingen aan op het gebied van hospitality, toerisme en business. De school heeft zo’n tweeduizend studenten. In de Keuzegids mbo scoort TIO doorgaans uitstekend. Studenten van TIO zijn zeer tevreden over het onderwijs. Wie bij TIO wil studeren betaalt wel een flink inschrijfgeld.
Blijven leren
NCOI, opgericht midden jaren negentig door Robert van Zanten, richt zich van oorsprong op deeltijdopleidingen voor werkenden. De ambitieuze onderneming biedt echter ook steeds meer voltijdopleidingen aan. Van Zanten is kritisch op het publiek bekostigde onderwijs, dat volgens hem niet klantgericht genoeg is. Met NCOI wil hij zich nadrukkelijk mengen op de markt van leven lang ontwikkelen. Hij wil onderwijs aanbieden dat werkende mensen nodig hebben.
Versnipperd
NCOI heeft inmiddels tweeduizend medewerkers in dienst, naast zo’n 4.500 freelancers. Hiermee is NCOI met afstand de grootste particuliere opleider van Nederland. Toch is er volgens Van Zanten nog lang geen sprake van een monopoliepositie. Volgens hem is de markt juist erg versnipperd. Het NCOI-aandeel schat hij op zo’n 10%.