Het idee van exclusieve licenties voor scholen die kleine, unieke beroepsopleidingen aanbieden roept bezwaren op bij scholen. Volgens de MBO Raad zijn scholen prima in staat dit via zelfregulering op te lossen.
In een recent wetsvoorstel krijgt de minister de bevoegdheid om aan een school de exclusieve licentie te geven een bedreigde opleiding te verzorgen. Op die manier kunnen kleine en unieke opleidingen extra bescherming krijgen.
Bezwaren
Het wetsvoorstel blijkt bij mbo-scholen op bezwaren te stuiten. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de MBO Raad dat de scholen geen behoefte hebben aan inmenging van buiten. Als een opleiding in de problemen komt, kunnen de scholen zelf een oplossing organiseren. Als voorbeeld verwijst de MBO Raad naar de goud- en zilversmedenschool in Schoonhoven die enkele jaren geleden is overgenomen door roc Zadkine.
Toelichting
Vanuit de Tweede Kamer hebben diverse fracties de minister om nadere toelichting gevraagd over het voorgenomen alleenrecht. ‘Is er aanleiding om te veronderstellen dat mbo-instellingen niet in staat zijn dit onderling zelf te reguleren?’, vraagt bijvoorbeeld de ChristenUnie zich af in een verslag met vragen vanuit de Kamer.
Fusie
Het idee van een samenwerkingscollege, dat in hetzelfde wetsvoorstel wordt geregeld, lijkt op draagvlak van de Tweede Kamer te kunnen rekenen. In het samenwerkingscollege bieden twee mbo-scholen gezamenlijk een opleiding aan. Het samenwerkingscollege kan een adequaat middel zijn om in een regio met krimpende studentenaantallen opleidingen overeind te houden. De CDA-fractie waarschuwt de minister dat de samenwerking niet de opmaat tot een fusie moet zijn, want het is belangrijk dat er ‘voldoende kleinschalige instellingen’ blijven bestaan. De MBO Raad pleit in zijn brief aan de Tweede Kamer juist voor meer ruimte voor scholen om maatregelen te nemen om het onderwijs op niveau te houden. Daarbij moet volgens de MBO Raad ook de fusietoets betrokken worden. Met andere woorden: fusies kunnen soms nodig zijn.
Het wetsvoorstel wordt in de Tweede Kamer behandeld nadat de schriftelijke vragen zijn beantwoord.
Lees ook:
– Extra bescherming kleine unieke opleidingen
– Samenwerkingscollege als instrument tegen de krimp