Volop arbeidsmarktkansen voor mbo’ers

Vandaag gepubliceerde cijfers laten nog maar eens zien dat er volop kansen zijn voor jongeren met een afgeronde mbo-opleiding. Maar er zijn ook opleidingen met een uitgesproken slecht arbeidsmarktperspectief.

SBB doet ieder jaar onderzoek naar de kans op stage, leerbaan en werk voor 468 beroepen. Beschikbare vacatures worden onder de loep genomen en 200.000 leerbedrijven doen mee aan een enquête. Scholen kunnen de cijfers gebruiken in hun voorlichting aan toekomstige studenten. De cijfers zijn verwerkt in bijvoorbeeld Studie in Cijfers en in beroepskeuzesites alsMBOStad.nl, roc.nl en Beroepeninbeeld.nl.

Stage, leerbaan en werk
Beroepen met een goede kans op werk zijn onder meer timmerman, monteur infratechniek en beroepen in de wegenbouw. Ook de loodgieter, vrachtwagenchauffeur, kok, verkoper detailhandel en mbo-verpleegkundige hebben prima kansen. Er is een volledig overzicht op de website van SBB.

Strenge eisen
Er zijn natuurlijk ook opleidingen met slechte kansen op werk. Het gaat dan bijvoorbeeld om artistieke opleidingen tot acteur, musicalartiest of danser. Ook verdwijnende beroepen als ‘medewerker secretariaat en receptie’ scoren slecht. Opvallend is dat bij populaire opleidingen als ‘Mediavormgever’ (niveau 4) en ‘Gamedeveloper’ de arbeidsmarktkansen niet goed zijn. Het nieuwe kabinet wil strengere eisen gaan stellen aan het arbeidsmarktperspectief van opleidingen. Er zal dan in eerste instantie gekeken worden naar de opleidingen met een slecht of gering arbeidsmarktperspectief. De SBB-lijst telt op dit moment 56 van deze opleidingen.

Meer weten? Kijk op www.s-bb.nl.

Lees ook: ‘Scholen houden te weinig rekening met arbeidsmarktperspectief’