VVD wil bedrijfsscholen terug

In de aanloop naar de behandeling van de onderwijsbegroting, donderdag 6 november, blijft de VVD aandacht vragen voor flexibilisering van het mbo. Ministerie en scholen reageren nog niet enthousiast.

Ze pleitte al eerder voor een ingrijpende stelselherziening in het mbo: Anne-Wil Lucas, woordvoerder beroepsonderwijs voor de VVD. Haar opmerkelijke pleidooi concretiseert ze nu met het idee dat bedrijven die jongeren een mbo-opleiding geven subsidie moeten krijgen. Volgens Lucas zijn bedrijven vaak veel beter in staat jongeren op te leiden dan scholen.

Samenwerking
Jan van Zijl, voorzitter van de MBO Raad en tevens voorzitter van de S-BB (samenwerking bedrijfsleven beroepsonderwijs), vindt het idee van Lucas niet verstandig. Hij ziet meer in betere samenwerking tussen scholen en bedrijven.

Minister
Ook minister Bussemaker reageert afhoudend: “We moeten niet de taak van het onderwijs naar het bedrijfsleven brengen”, zei ze voor BNR Nieuwsradio. “Stel dat zo’n bedrijf omvalt, dan staan de jongeren op straat. Wij zeggen: laat het mbo onderwijs aanbieden op de bedrijfsvloer.”

Bij de begrotingsbehandeling, aanstaande donderdag 6 november, zal blijken of de ideeën van de VVD steun krijgen in de Tweede Kamer.