VVD wil onderwijsgeld inzetten voor bedrijfsscholen

De VVD-fractie in de Tweede Kamer wil dat bedrijven meer ruimte krijgen om zelf scholen op te richten. Dergelijke bedrijfsscholen zouden mede gefinancierd moeten worden door de overheid.

Volgens Dennis Wiersma, Kamerlid voor de VVD, kun je een vak het beste in de praktijk leren. Bedrijven zouden daarom meer ruimte moeten krijgen om eigen scholen op te richten. Dergelijke scholen zouden deels door de overheid gefinancierd moeten worden. Bedrijven kunnen ervoor kiezen nauw samen te werken met mbo-scholen, maar dat hoeft niet volgens het VVD-plan. Door meer bedrijfsscholen vanuit de overheid te financieren, ontstaat er kleinschalig onderwijs dat automatisch goed aansluit op de arbeidsmarkt.

Leerwerkplicht
Het VVD-plan maakt onderdeel uit van een breder plan om de arbeidsmarkt beter te laten functioneren. Andere onderdelen van het plan zijn een leerwerkplicht voor mensen met een uitkering en voorstellen om mensen meer uren per week te laten werken.

Burgerschap
Het is niet de eerste keer dat de VVD een pleidooi houdt voor publieke financiering van bedrijfsscholen. Wiersma’s voorganger Anne-Wil Lucas pleitte in 2015 ook al voor meer steun voor bedrijfsscholen. Een lastig punt in dit soort voorstellen is dat de bekostigde mbo-opleidingen niet alleen direct opleiden voor een vak, maar ook aandacht besteden aan onderwerpen als burgerschap en taal. Voor een duurzame inzetbaarheid van werknemers is meer nodig dan een ‘smalle’ bedrijfsopleiding.

Lees hier het plan van de VVD

Lees ook: Ruimte voor bedrijfsscholen?