Op 15 maart 2017 gaan we naar de stembus voor een nieuwe Tweede Kamer. De vraag is dan natuurlijk: wat is uw stem waard?
Luisteren de gekozen Kamerleden straks naar hun kiezers als het gaat om de vormgeving van het onderwijs in Nederland en het mbo in het bijzonder? In deze rubriek leest u de komende maanden alles over de verkiezingen: de verkiezingsprogramma’s, de campagnepropaganda en de voornemens van de partijen.
Beslissende bijdrage
Mocht u, mede daardoor, uiteindelijk uw stem hebben bepaald dan heeft u wellicht het idee dat u daarmee een beslissende bijdrage heeft geleverd aan de richting van het onderwijs in de toekomst. En wellicht ook de ontwikkeling van uw salaris, de werkomstandigheden en de waardering van uw beroep. Helaas moet ik u in deze teleurstellen. Er zijn nogal wat mensen en instituties die invloed proberen uit te oefenen op de eenmaal gekozen Kamerleden. Nederland is bovendien geen twee partijendemocratie zoals Amerika dus het zal noodzakelijk blijken compromissen te sluiten.
Beïnvloeding
Maar nu even over die externe beïnvloeding. In 2013 aanvaardde Edith Hooge haar ambt als hoogleraar Multi-level Governance onderwijsorganisaties (ik heb die titel niet bedacht!). Bij die gelegenheid sprak zij een rede uit getiteld: Besturing van Autonomie, Over de Mythe van Bestuurbare Organisaties. De inhoud kunt u hier terugvinden. Een bijbehorend plaatje wil ik u niet onthouden. Het toont aan wie zoal invloed hebben op het beleid van een onderwijsorganisatie maar evenzeer op dat van de minister, het kabinet en de Kamers.
Ik wil u niet ontmoedigen te gaan stemmen, maar weest u zich wel bewust van het feit dat er ergens tussen de beloften in het verkiezingsprogramma van uw favoriete partij en het uiteindelijk beleid nog veel water door de Hofvijver stroomt!
Haye van der Werf