‘We strijden niet tegen, maar met elkaar’

EuroSkills-winnaar visual merchandising Nadine Klingen doet in augustus mee aan de WorldSkills in São Paulo. Ze is zich bewust van de concurrentie, maar gaat voor goud. ‘Het wordt een pittige wedstrijd, maar ik heb er veel zin in!’

Deze maand rondt ze haar opleiding af, maar toch zal ze daarna nog veel op school te vinden zijn. Nimeto-studente Nadine Klingen, vierdejaars van de opleiding Ruimtelijke Vormgeving: ‘Ik kom drie dagen in de week naar Nimeto om te oefenen. Straks in São Paulo is er niemand die even een decorstuk voor mij kan vasthouden. Ik moet de behendigheid zien te krijgen om in mijn uppie alles op te bouwen.’

Alles alleen
Dat was het afgelopen najaar in Lille wel anders. Toen was ze samen met haar maatje Britt Wijnen in de weer op het podium. Maar tijdens de WorldSkills staat Nadine er alleen voor. ‘Helaas mocht er maar één van ons naar São Paulo, dat werd ik. Spannend en leuk tegelijk. Ik kan niet even tussendoor overleggen, ik doe alles alleen. Daar ben ik nog wel onzeker over. Ik moet leren op mijn eigen oordeel te vertrouwen.’

Generalist
Ondanks haar onzekerheid over het alleen moeten presteren op het podium, ziet Nadine haar kwaliteiten als etalage- en decorontwerper. ‘Ik ben breed opgeleid. De verschillende studierichtingen binnen de opleiding Vormgeving & Styling hangen nauw met elkaar samen. Ik heb zowel vaardigheden op het gebied van ruimtelijke vormgeving, als bijvoorbeeld op het gebied van productpresentatie en communicatie. Voor WordSkills is het handig om een creatief vermogen te hebben.’ Ervaring in de etalage- en decorbouw heeft ze genoeg: dankzij haar intensieve stages heeft ze het bouwen al goed in de vingers.

Werkvloer verkennen
Straks in São Paulo maakt ze een etalage voor kinderkleding. Daarbij zorgt ze zelf voor het ontwerp, voert het uit en presenteert het. De etalage moet passen in een bepaald thema. ‘Wat dat thema is, krijg ik pas ter plekke te horen. Ik ben benieuwd. Ik mag in ieder geval een dag van tevoren de werkvloer verkennen en alle benodigde spullen checken en klaarleggen. De organisatie zorgt voor al het bouwmateriaal.’

Saamhorig
Begin mei is Nadine voor een oefenwedstrijd in Finland geweest. Weer terug in Nederland, houdt ze vast aan haar trainingsschema. Dankzij EuroSkills heeft ze zich een redelijk beeld kunnen vormen van hoe het er tijdens zo’n wedstrijd aan toe gaat. ‘Heel gemoedelijk eigenlijk’, zegt Nadine. ‘Er is grote saamhorigheid onder de Nederlandse deelnemers. We strijden niet tegen, maar met elkaar.’ Of het straks in augustus ook zo gezellig is, weet ze natuurlijk niet. ‘De opzet is veel groter, maar ik verwacht dezelfde sfeer als in Lille. Het wordt een pittige wedstrijd, maar ik heb er vooral veel zin in!’

Vertrouwen
Nadine moet het straks opnemen tegen tien andere etalage- en decorbouwers. Dat zullen zeker niet de minste zijn. ‘Hoewel ik bijvoorbeeld in Engeland een geduchte tegenstander zie (red. Engeland werd tweede tijdens de EuroSkills-wedstrijden), vertrouw ik op mijn eigen kwaliteiten en ga ik er helemaal voor!’