De week van de Internationale Student

Van 16 tot en met 22 november vindt de Week van de Internationale Student plaats. Dit jaar doen voor het eerst naast hogescholen en universiteiten ook mbo-scholen mee.

Bij internationale studenten denken we meestal niet direct aan Nederlandse studenten. Toch zijn er elk jaar vele duizenden Nederlandse studenten die een deel van hun studie in het buitenland volgen, of daar stage lopen. Zo’n ervaring levert jonge mensen veel op, persoonlijk en professioneel, uit welk land ze ook komen. De winst van een buitenlandervaring staat daarom centraal tijdens deze Week of the International Student. Bij eerdere edities richtten hogescholen en universiteiten de schijnwerpers op buitenlandse studenten die in Nederland zijn én op Nederlandse studenten die in het buitenland studeren of hebben gestudeerd of in Nederland een internationaliseringsactiviteit ondernemen. Dit jaar doet voor het eerst ook het mbo mee.

Mbo

In het mbo is er de laatste jaren met name sprake van een groeiende deelname aan internationaliseringsactiviteiten waarvoor studenten niet fysiek naar het buitenland hoeven. In 2018 telde Nederland 36 opleidingen die tweetalig mbo aanbieden, waarvan één in het Duits. Ook de internationale keuzedelen blijken populair. Meer dan 3.000 studenten volgden één van de internationale keuzedelen, waar ze onder andere leerden over thema’s als diversiteit en interculturaliteit.

Zakendoen in Duitsland

Een van de aan de Week van de Internationale Student deelnemende mbo-scholen is het STC mbo college in Rotterdam, een onderwijsinstelling voor mbo-opleidingen voor een toekomst in en om de haven, in de logistiek, procesindustrie of scheepvaart. STC mbo college organiseert voor een groep studenten die juist niet mee zijn op een internationale studiereis een reeks workshops over zakendoen in Duitsland en internationaal netwerken. Verder wordt er bij MBO College Airport in Hoofddorp een podcast opgenomen, waarin zowel Nederlandse als buitenlandse studenten vertellen over wat hun internationale ervaring heeft opgeleverd.

Facebook Live-events en podcasts

Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering in het onderwijs, ondersteunt de Week van de Internationale Student met allerlei promotiemateriaal, een overzicht van alle activiteiten door het hele land, vier Facebook Live-events die studenten via het Study in Holland-kanaal kunnen volgen en vier podcasts, waaronder de podcast bij het MBO College Airport. De podcast kun je beluisteren via Nuffic Actueel. Als afsluiter van de week is er op vrijdag 22 november een bijeenkomst in het Tropenmuseum in Amsterdam. Enkele honderden studenten die met een beurs van het Orange Knowledge Programma in Nederland studeren of hebben gestudeerd ontmoeten elkaar dan. Hier wordt de laatste podcast opgenomen.

Weten wat er allemaal georganiseerd wordt in de Week van de Internationale Student? Ga dan naar de site van Nuffic voor een overzicht. Je kunt via deze link ook je eigen evenement aanmelden.