‘Welk bedrijf wil nou niet zijn naam hieraan verbinden?’

Hij maakt momenteel als internationaal expert lange dagen, maar dat weegt niet op tegen de schat aan ervaring die het hem oplevert. Jeroen van de Heuvel, docent Koken bij ROC de Leijgraaf, heeft het beslist naar zijn zin op EuroSkills 2016.

Je eerste keer als expert toch?
‘Voor het mbo wel ja. Een jaar of zeven geleden deed ik als expert mee aan wedstrijden voor het vmbo. Superleuk om te doen! Vorig jaar werd ik gevraagd om de kwalificatiewedstrijden op school te organiseren voor het vak Koken en in april vroeg de organisatie of ik interesse had om als expert mee te gaan naar Zweden. En of ik geïnteresseerd was!’

Waar ga jij als jurylid op letten?
‘Ik let met name op hygiëne, planmatigheid, vastberadenheid, tempo en overzicht. Dat zijn zaken die je redelijk objectief kunt beoordelen. De smaak van het eten is een heel ander verhaal, daarover valt letterlijk te twisten. Zuid-Europeanen vinden nu eenmaal andere structuren en smaken lekker dan Noord-Europeanen. Dus er zal veel gediscussieerd worden.’

Als expert jureer je niet alleen, maar coach je ook de Nederlandse afgevaardigde. Hoe doe je dat?
‘De Nederlandse afgevaardigde voor het vak Koken is Nick de Jong van De Rooi Pannen. Heel waardevol om die jongen te mogen begeleiden, want hij is ontzettend getalenteerd. Maar de concurrentie is groot: er zijn 22 koks die meedingen naar de titel. Daarom hebben we al een stevige voorbereiding achter de rug. Nick heeft aan veel wedstrijden deelgenomen. Ook heeft hij een aantal weken stage gelopen bij een meesterpatissier in Vught en mocht hij bij een groothandel vis fileren. Hij heeft zijn skills dus al flink getraind. Ook heeft Nick nog een paar dagen mogen meedraaien in tweesterren restaurant Ciel Bleu van Onno Kokmeijer. Daar heeft hij zijn techniek kunnen fijnslijpen.’

Wat heeft het expertschap jou tot nu toe gebracht?
‘Skills opent deuren voor zowel Nick, mij als het ROC. De naamsbekendheid van deze vakwedstrijden is de afgelopen jaren gegroeid en op het gebied van koken is Skills een waardige vervanger van de vroegere SVH-wedstrijden die tijdens de horeca-vakbeurs plaatsvonden. Steeds meer leerlingkoks weten de weg naar Skills te vinden en dat is voor ons vakgebied alleen maar goed. In de voorbereidingen naar Skills, en ook nu nog, heb ik veel contacten met andere scholen gehad. We delen kennis en onze visie op het vakgebied. Dat is echt waardevol voor mij als docent. Ik krijg nieuwe inzichten en breid mijn netwerk uit.’

Wat is jouw visie op het vakgebied dan?
‘Dat we altijd moeten uitgaan van het talent van de leerling. Niet iedereen wil een topkok worden. Ook leerlingen die niet voor de top gaan, verdienen een goede begeleiding. Dat betekent goed kijken wat een leerling wil, de basistechnieken bijbrengen en pas dan verder kijken. Het is belangrijk dat we jongeren enthousiast houden voor ons vakgebied. Verder zou ik een lans willen breken voor een lagere werkdruk in het horecawezen.’

Wat gaat Skills Nick opleveren?
‘Alleen al het feit dat hij Nederlands afgevaardigde is, staat geweldig op zijn CV. Ik denk dat horecabedrijven hem graag in huis halen, want wie wil nou niet zijn naam verbinden aan een topkok in spe? Los daarvan zie ik dat Nick vakinhoudelijk al zo veel verder is dan een jaar geleden. De voorbereidingen alleen al hebben zijn vakvaardigheden enorm verbeterd. Hij is behoorlijk zelfverzekerd, hoewel hij zeker nu, op de vooravond van de wedstrijd, een gezonde dosis spanning voelt.’

Vandaag zijn de wedstrijden in Gotenburg begonnen. Volg via deze link live de vorderingen.