Minister Bruins heeft de wet die de regels voor onderwijstijd versoepelt bij de Tweede Kamer ingediend. De wet ‘Verbetering aansluiting beroepsonderwijs arbeidsmarkt’ (Vaba) verruimt ook de regels rond keuzedelen en verkorte opleidingen.
Ook de voorganger van minister Bruins, Robbert Dijkgraaf, werkte al aan een wet die de regels voor onderwijstijd moet verruimen. Sinds 2014 gelden er strenge regels voor onderwijstijd. Volgens de toen van kracht geworden urennorm moet een onderwijsprogramma jaarlijks minimaal 600 uren begeleide onderwijstijd bevatten. Volgens de nieuwe wet wordt dit aantal verlaagd tot 500 uur. De extra ruimte mogen de scholen invullen met andere vormen van onderwijs.
Afwijking
Volgens de huidige wet mag een school gemotiveerd afwijken van de strenge urennorm. De school moet dan duidelijk maken waarom het nodig is om af te wijken van de wettelijke norm en waarom het onderwijs hierdoor aan kwaliteit wint. Deze optie om af te wijken vervalt met de invoering van de nieuwe regels. De eis van minimaal 500 uur begeleide onderwijstijd geldt dan voor alle opleidingen. Afwijkingen zijn niet meer mogelijk.
Keuzedelen
De nieuwe wet regelt ook de ontkoppeling van keuzedelen. Scholen krijgen hierdoor de mogelijkheid alle keuzedelen aan te bieden, tenzij er sprake is van te veel overlap met het onderwijsprogramma. Deze werkwijze wordt al enige jaren gedoogd door het ministerie. De wet maakt het verder mogelijk dat scholen verkorte opleidingen aanbieden voor studenten die bijvoorbeeld door werkervaring al beschikken over veel kennis. Deze studenten kunnen hierdoor hun studie versneld afronden. Zij zijn dan sneller inzetbaar op de arbeidsmarkt. Het ministerie zal nog nader bepalen wie voor deze verkorte opleidingen in aanmerking komen.
Leerweg
Het wetsvoorstel bevat tenslotte ook regels voor de verkorte opleidingen die niet-bekostigde scholen aanbieden. Deze leerweg is vooral bedoeld voor volwassenen die zich willen omscholen. Het voorstel is om aan deze route een nieuwe naam te geven: de loopbaanbegeleidende leerweg (lbl). Private opleiders kunnen in het kader van bij- en omscholing delen van beroepsopleidingen aanbieden.
Invoering
De wet is nu ingediend bij de Tweede Kamer. De wetsbehandeling zal in het eerste halfjaar van 2025 plaatsvinden. Gezien het groeiende tekort aan mbo-opgeleide vakmensen, kan de wet nog wel tot enige politieke discussie leiden. Biedt het wetsvoorstel wel voldoende ruimte aan scholen? De precieze inwerkingtreding van de wet zal per onderdeel kunnen verschillen. Een en ander wordt duidelijk bij de behandeling van het wetsvoorstel in de Tweede Kamer.
Lees hier alle documenten rond het wetsvoorstel verbetering aansluiting beroepsonderwijs-arbeidsmarkt