Wie wordt de nieuwe Leraar van het Jaar?

Wie neemt in oktober 2018 het stokje over van Conrad Berghoef, de huidige Leraar van het Jaar voor het mbo? Tot 8 mei kunnen kandidaten genomineerd worden.

De Onderwijscoöperatie organiseert ook in 2018 de verkiezing Leraar van het Jaar. De verkiezing moet uiteindelijk leiden tot het bespreekbaar maken van de kwaliteit van het vak leraar, zodat ook het imago van het beroep wordt versterkt. Scholieren, docenten, schoolleiders en ouders kunnen hun favoriete docent tot 8 mei aanstaande nomineren.

Kwaliteit, positivisme en passie
Kwaliteit en positivisme staan dus voorop. De leraar die door de vakjury uitgeroepen wordt tot winnaar en er aldus met de titel Leraar van het Jaar vandoor gaat, kan deze eigenschappen op een inspirerende, gepassioneerde manier overbrengen op de omgeving en is niet bang om met mensen het gesprek aan te gaan.

Vertrouwen in professionaliteit
De Leraar van het Jaar in de categorie mbo mag in oktober het stokje overnemen van Conrad Berghoef, de huidige Leraar van het Jaar. Tot het zover is, kleurt Berghoef het ambassadeurschap, de erefunctie die elke Leraar van het Jaar twaalf maanden op zich mag nemen, verder in. In een interview met de MBO-krant liet de docent Nederlands bij ROC Friese Poort al weten dat hij vindt dat docenten meer autonomie moeten krijgen. ‘Het lijkt erop dat het vertrouwen in de docent weg is’, stelt hij. ‘Neem de examens. Het is prima dat de examens door een examencommissie gecontroleerd worden. Maar op teveel scholen kijken deze commissieleden vooral door een bureaucratische bril: zijn de juiste papieren toegevoegd en staat mijn handtekening op de correcte plaats? De inhoud is van ondergeschikt belang, zo lijkt het. Alsof wij docenten alleen ons werk goed doen als we heel stevig gecontroleerd worden. We zijn echt wel professioneel genoeg om, binnen de kaders, zelf onze routes te bepalen. […] Laat ons toch voor een groot deel zelf bepalen hoe en waarheen we onze studenten willen brengen. Ik mis dat vertrouwen.’

Meerdere rondes
Tijdens de verkiezing wordt per onderwijssectie (po, so/vso, vo en mbo) één winnaar gekozen. Die mag zich vervolgens een jaar lang ambassadeur van zijn of haar sectie noemen. Er zijn onder andere een eigengemaakte video, een motivatiebrief en vervolgens nog drie juryrondes voor nodig om uiteindelijk als beste uit de bus te komen. De uitslag wordt bekendgemaakt op het Lerarencongres dat begin oktober plaatsvindt.

Wil je jouw favoriete docent aanmelden? Dat kan via deze link.

Lees ook: Acht docenten genomineerd voor Leraar van het Jaar 2017