Winnares bronzen medaille: ‘Dit smaakt naar meer!’

Vorige week won Team Nederland bij WorldSkills in Kazan 13 medals of excellence. Ook was er één bronzen medaille: voor Miryanne Ruijs, die bij de Rooi Pannen in Eindhoven de koksopleiding volg. We spraken haar over het succes van afgelopen week.

Een podiumplaats zou mooi zijn. Met die instelling ging Miryanne Ruijs kort na haar vmbo-examen op het Veghelse Fioretti College naar WorldSkills Kazan. Ze was daarmee de eerste vmbo-leerling die naar deze ‘wereldkampioenschappen voor beroepen’ mocht gaan. Haar deelname aan de Skills Junior demonstratiewedstrijd Restaurantservice was al een grote eer. Daarnaast mocht ze als ambassadrice het (voortgezet) middelbaar beroepsonderwijs promoten. En ja, er was succes: Miryanne behaalde de derde plek.

Enorme stimulatie

‘Echt gaaf, ongelooflijk dat ik een bronzen medaille gewonnen heb’, vertelt ze nog steeds glunderend van trots. ‘Het is weliswaar een demonstratiewedstrijd, maar toch! Het was enorm druk in de Kazan Arena. Veel mensen maakten foto’s terwijl ik met de wedstrijd bezig was. Of ze wilden achteraf met me op de foto. Dan denk ik “Echt, huh? Hoezo? Ik ben toch ook maar gewoon net als jullie.” Dat was wel even gek die dagen. Mijn deelname heeft mij in ieder geval enorm gestimuleerd om alles te geven dat ik in mij had aan kennis en vaardigheid. Ook dankzij mijn coach Wil (Hanegraaf, red.) en de mensen van mijn school die mij hebben gesteund. Met dit als resultaat, dat nu wel naar meer smaakt.’

Eigen restaurant

Dat kan dan wellicht bij haar volgende avontuur: Miryanne gaat de koksopleiding volgen bij de Rooi Pannen in Eindhoven. Deze opleiding combineert ze met haar werk, in de horeca van Kasteel Heeswijk. ‘Ik heb erg veel zin in de koksopleiding. Het is mijn droom om kok te worden’, laat ze weten. ‘En daarna wil ik mijn eigen restaurant.’

Chief Expert

Will Hanegraaf  is uiteraard trots op zijn voormalige leerling. Will is vakdocent op het Fioretti College en ging als expert mee met Miryanne. Ook was hij jurylid. ‘WorldSkills was ook voor mij een enorme ervaring’, beseft Will. ‘Het was erg leuk en leerzaam. Ik heb er ook veel mooie contacten aan overgehouden. Verder ben ik unaniem tot Chief Expert verkozen! Maar ik kijk vooral met tevredenheid terug naar de mooie samenwerking met Miryanne. Dat ging altijd met veel plezier. We hebben samen veel geoefend, zonder te veel druk: Miryanne kon zelf steeds goed aangeven waar ze nog extra ondersteuning kon gebruiken. Ze had kort na de laatste wedstrijd al het gevoel dat ze er alles aan gedaan had en maximaal had gepresteerd. Verder heeft ze volop genoten van deze mooie ervaring. Alleen al daarom zijn deze WorldSkills zeer geslaagd. Al is die bronzen plak natuurlijk wel mooi meegenomen!’