Wiskundeleraren: kom snel met alternatief voor rekentoets

De Nederlandse vereniging van wiskundeleraren (Nvvw) wil dat er zo snel mogelijk een alternatief komt voor de huidige rekentoets.

De omstreden rekentoets telt niet meer mee voor het diploma, maar moet nog wel afgenomen worden. Dit leidt tot de rare situatie dat de toets nog steeds wordt gebruikt, terwijl die geen goede indicatie van het niveau van de leerling geeft. Volgens Ebrina Smallegange, voorzitter van de Nvvw, moet er snel een nieuwe toets komen. In De Telegraaf zegt zei: ‘Wachten tot een nieuw leerplan voltooid is, duurt te lang.’

Curriculumherziening
Eerder meldden wij dat de wiskundeleraren moeite hadden een nieuwe toets te ontwerpen. Deze toets had eigenlijk zomer 2017 klaar moeten zijn, maar het ontwikkelen van de toets bleek meer tijd te kosten dan gedacht. Volgens toenmalig staatssecretaris Dekker was het daarom logisch om de ontwikkeling van de nieuwe toets te koppelen aan de integrale curriculumherziening. Dit kost echter veel tijd.

Beroepsgericht
Ook in het nieuwe regeerakkoord staat dat de huidige toets wordt vervangen door een nieuwe toets. In het mbo zou deze toets zelfs beroepsgericht moeten worden. Op dit moment wordt er flink overlegd over de nieuwe toets. Maar zolang er geen nieuwe toets is, moeten scholen de huidige gebruiken.

Tussenoplossing
Op de website van de Nederlandse vereniging van wiskundeleraren staat dat de aandacht voor rekenen niet mag verslappen: ‘Er is heel veel moois op gebouwd in de afgelopen jaren. Nu de toets niet meer mee telt, moet er snel een tussenoplossing komen, want anders verlies je al dat moois dat is opgebouwd en dat zou heel zonde zijn.’ De wiskundeleraren roepen op er snel voor te zorgen dat leerlingen aan het rekenen blijven, want dat is belangrijk.

Lees ook: Alternatief voor rekentoets loopt vertraging op