WorldSkills 2019 komt in zicht

In Kazan is speciaal voor WorldSkills een nieuwe accommodatie gebouwd, dicht bij het vliegveld. Hier zullen de 30 leden van TeamNL op 23, 24, 25 en 26 augustus meedoen aan 27 van de 56 onderdelen die de beste vakman en vakvrouw van de wereld gaan bepalen. Tijdens de twee vorige WorldSkills, in augustus 2015 in São Paulo en in oktober 2017 in Abu Dhabi, veroverde TeamNL telkens één medaille. Nadine Klingen en Pien Hoveling, beiden van Nimeto Utrecht, werden wereldkampioen in het vak etaleren.

Miryanne Ruijs

De hevigste concurrentie tijdens WorldSkills zal ook deze keer van buiten Europa komen, met name uit Zuid-Korea, China, Brazilië en Japan. In Europa zijn Zwitserland, Frankrijk en Oostenrijk vaak van hoog niveau. Onder de Nederlandse deelnemers is voor het eerst in de historie een plek ingeruimd voor een vmbo-leerlinge: Miryanne Ruijs van het Fioretti College doet mee aan de wedstrijd Skills Junior gastvrouw. Op weg naar het podium moet Miryanne afrekenen met ‘slechts’ zes concurrenten – wat natuurlijk niets zegt over hun niveau. Kok Jasper Panis (ROC van Amsterdam) heeft het op voorhand het lastigste. Hij mag zich met 47 rivalen gaan meten.

Medals of excellence

De focus van de Nederlandse deelnemers zal, behalve op medailles, ook zeker liggen op het behalen van een bovengemiddeld resultaat, waarvoor in Kazan ‘medals of excellence’ klaarliggen. Deelnemers die een dergelijke medaille bemachtigen, weten in ieder geval zeker dat ze optimaal hebben gepresteerd. In 2015 in São Paulo ontving TeamNL zestien medals of excellence, in 2017 in Abu Dhabi waren dat er acht.

Deltion College

Onder de deelnemers die op 19 augustus naar Kazan vliegen, is het Deltion College het beste vertegenwoordigd. Vanuit de regio Zwolle gaan maar liefst vijf nationale kampioenen naar Rusland. Van andere onderwijsinstellingen maken maximaal twee kandidaten deel uit van de selectie.

TeamNL bestaat uit de volgende 30 deelnemers:

Peter van Andel (monteur mobiele werktuigen)

Fabiënne Bakker (gastvrouw)

Robin Berkhout (bouwtimmerman)

Tim Bienefelt (boulanger)

Tim van den Bogert (industry 4.0)

Job Budding (schilder)

Sander Damsma ((sanitaire- en verwarmingstechnicus)

Jan Willem ten Hag (CNC-draaier)

Esmé Hemmes (schoonheidsspecialiste)

Daan Hooglugt (tegelzetter)

Erik Hop (metselaar)

Rick Jooren (mechatronicus)

Bas Klarenbeek (patissier)

Jasper van Kol (mechatronicus)

Myron Kouffeld (grafisch vormgever)

Esra van der Meer (kapper)

Lucas Muilwijk (hovenier)

Mario Nederlof (hovenier)

Jasper Olthuis (elektrotechnicus gebouwen)

Jasper Panis (kok)

Carline Refuge (bloembinder)

Hugo Rijsman (lasser)

Miryanne Ruis (gastvrouw – Skills Junior)

Jordy de Schepper (industry 4.0)

Jeffrey Stuiver (stukadoor)

Guus van Velthuijsen (meubelmaker)

Ike Vermeulen (CAD-tekenaar)

Daniël van Voorthuizen (CNC-frezer)

Joëlle Weening (etaleren)

Nohelis van der Wiele (hotelreceptionist)

Klik hier voor meer informatie over TeamNL 2019