WorldSkills annuleert finales vakwedstrijden

De in maart geplande nationale finales van de skills-vakwedstrijden gaan dit jaar niet door. De organisatie kan de gezondheid van de deelnemers niet garanderen.

Dat heeft het bestuur van WorldSkills Netherlands moeten besluiten. Als belangrijkste reden noemt het bestuur ‘de aanhoudende onzekerheid rondom de pandemie en de bijbehorende restricties die zorgen voor een toenemende druk op het primaire onderwijsproces’. WorldSkills Netherlands wil in de eerste plaats de gezondheid voor alle deelnemers en alle anderen betrokkenen kunnen waarborgen. Ook mogen de vakwedstrijden de primaire onderwijsprocessen niet in de weg staan. Al met al acht het bestuurd een gegarandeerd veilig evenement in maart niet haalbaar en ook niet passend.

Decentraal

Lange tijd leek het decentraal organiseren van Skills The Finals een passende oplossing voor de Corona-uitdagingen. Samen met scholen en bedrijven is onderzocht of de wedstrijden op een aangepaste, decentrale manier veilig zouden kunnen plaatsvinden. Maar de ontwikkeling van de pandemie laat WorldSkills geen alternatief. Daar komt bij dat het primaire onderwijsproces op de mbo-scholen al enorm veel vraagt van docenten. Het organiseren van vakwedstrijden past daar niet goed bij.

Teleurstelling

WorldSkills zegt te beseffen dat het schrappen van de finales voor veel studenten teleurstellend is. Zeker voor de studenten die meenden een goede kans op een medaille te hebben. De blik is nu gericht op de nieuwe editie in 2022.

Lees meer op de site van WorldSkills Netherlands

Update: boodschap minister-president Mark Rutte

https://twitter.com/WorldSkillsNL/status/1358733520022175744?s=20