Petitie voor oriëntatiejaar tussen vmbo en mbo

Een tussenjaar waarin jongeren die naar het mbo gaan kunnen nadenken over hun beroepskeuze. Er is een petitie gestart om zo’n ‘M-Jaar’ mogelijk te maken.

Het idee van een tussenjaar voor jongeren die naar het mbo gaan is afkomstig van Elke van den Hout, moeder van een twijfelende vmbo-leerling. Veel jongeren weten op hun vijftiende nog niet wat ze later willen worden. Toch moet een vmbo’er al in het eindexamenjaar een studie kiezen, liefst voor de datum van 1 april. ‘Dat is behoorlijk vroeg’, dacht Elke van den Hout. ‘En dat vinden veel leerlingen ook. Wat nou als leerlingen, die nog niet weten wat ze willen, nog niet hóeven te kiezen. Dat ze een jaar langer mogen leren, groeien, experimenteren en uitzoeken wie ze zijn en wat ze willen?’

Experimenteren

En zo ontstond het idee van een M-Jaar: een jaar voor leerlingen die ná het eindexamen van de middelbare school vmbo-tl en kader en voor havisten die een mbo-opleiding willen doen. Het M-Jaar vindt plaats binnen de mbo-school. Jongeren krijgen een jaar de ruimte om verder te leren, te experimenteren, voor persoonlijke ontwikkeling en kennismaken met beroepen. Een spannend jaar, vrijwillig en niet vrijblijvend, van én met de leerlingen.

Petitie

Met steun van enkele mbo-scholen, waaronder het Nova College en ROC TOP, is nu een petitie gestart om het tussenjaar mogelijk te maken. Studenten, ouders, decanen: iedereen die het tussenjaar een goed idee vindt kan de petitie steunen.

Slob: geen goed idee

Het idee van een tussenjaar na het vmbo werd eerder geopperd door Lisa Westerveld, Kamerlid voor GroenLinks. Minister Slob reageerde hier vorig jaar niet positief op. Volgens hem is het beter als op het vmbo de loopbaanoriëntatie goed wordt ingericht: ‘Stel dat je een tussenjaar zou creëren, dan is het nog maar de vraag of dit uiteindelijk leidt tot een goede overgang richting het mbo. Laten we ervoor zorgen dat we binnen het vmbo de loopbaanbegeleiding en -oriëntatie stevig neerzetten. Dat is de aanpak die het kabinet voorstaat.’

Lees hier meer over het M-Jaar en de petitie