Om discriminatie tegen te gaan moeten scholen voortaan zelf stageplekken regelen voor studenten. Op die manier moet voorkomen worden dat studenten met een migratierachterstand keer op keer worden afgewezen.
Dat voorstel doet Tweede-Kamerlid Paul van Meenen (D66). Op de website van D66 zegt hij: ‘Als je Achmed of Fatima heet, word je veel vaker afgewezen voor een stage dan wanneer je Paul of Antje heet. Deze discriminatie is voor veel studenten met een migratieachtergrond de eerste kennismaking met de arbeidsmarkt. Daarmee loopt het zelfvertrouwen en het vertrouwen in onze samenleving dat deze jonge mensen hebben meteen een flinke klap op. Dat is funest. Door niks doen verandert er nooit iets. Daarom willen we dat deze stagiairs anoniem stageplekken worden aangeboden bij werkgevers.’
Eerste stage
Volgens Van Meenen zou in ieder geval de eerste verplichte stage voor mbo-studenten op deze manier door de school geregeld moeten worden. Scholen zouden de sollicitatieprocedure voor de stages moeten gaan doen. Met deze proefsollicitaties doen de studenten solliciteer-ervaring op. Werkgevers krijgen vervolgens de stagiairs toegewezen. Het scheelt werkgevers werk: zij hoeven geen sollicitaties meer te beoordelen van stagiairs die geen ervaring hebben.
Leerervaring
Niet iedereen is even enthousiast over het voorstel. Frank van Hout, waarnemend voorzitter van de MBO Raad, vreest dat studenten hierdoor een belangrijke leerervaring mislopen. Tegen Trouw zegt hij: ‘Belangrijke elementen zijn juist dat studenten leren om brieven te schrijven, zelf naar vacatures te zoeken en zich te presenteren in een sollicitatiegesprek.’ Van Hout vindt het wel belangrijk om studenten goed te begeleiden bij hun zoektocht naar een stageplek. Ook Jurgen van der Hel, voorzitter van jongerenorganisatie JOB, heeft zijn twijfels: ‘Wat als je als student op een stageplek belandt waar je je gediscrimineerd voelt? Hoe ga je daar dan mee om? Vooroordelen neem je zo niet weg.’ Docenten in het mbo zijn evenmin enthousiast. Volgens Marjolein Held, voorzitter van de beroepsvereniging van mbo-opleiders, bestaat het gevaar dat werkgevers geen leerbedrijf willen blijven als ze geen invloed hebben op de stageplaatsing. Volgens Held is het beter te investeren in de relatie met stagebedrijven: ‘We organiseren stagemarkten, zodat studenten zich kunnen laten zien aan werkgevers. Juist door die contacten proberen we mogelijke vooroordelen weg te nemen.’
App
Het voorstel van Paul van Meenen is het zoveelste in een lange rij van ideeën om stagediscriminatie tegen te gaan. Minister Van Engelshoven kwam in oktober 2019 met een uitgebreide brief over haar aanpak van stagediscriminatie. Voor veel partijen was dit niet genoeg. Zo kwamen GroenLinks en CDA enkele maanden geleden met het voorstel voor een app om discriminatie bij stages eenvoudig te kunnen melden. Ook zijn er diverse meldpunten. De gemeente Utrecht hoopt met mystery guests stagediscriminatie tegen te gaan.
Lees ook: Stagediscriminatie lastig aan te pakken