Het Koning Willem I College (Den Bosch) en ROC de Leijgraaf (Oss) zetten hun fusieplan door. De scholen willen vanaf 1 januari 2022 een bestuurlijke fusie aangaan.
Medio november maakten de beide scholen voor het eerst melding van hun plan nauwer samen te werken. De bestuurders van de scholen ondertekenden een intentieovereenkomst, waarin werd afgesproken de kansen van samenwerking te onderzoeken. Dat onderzoek heeft nu geleid tot een duidelijke intentie om tot een fusie te komen. Het voornemen is om eerst een bestuurlijke fusie aan te gaan en vervolgens door te ontwikkelen tot een institutionele fusie.
Krimp
Volgens Jos van Kessel van het Koning Willem I College speelt krimp een belangrijke rol: ‘Studentenaantallen nemen de komende tijd naar verwachting verder af. Door samen te gaan kunnen we het beroepsonderwijs in de regio blijven voortzetten. Dit is van belang voor studenten én het bedrijfsleven in de regio Noordoost Brabant. We kiezen hierbij voor een fusie omdat we in de volle breedte een duurzame en intensieve samenwerking willen aangaan.’
Innovatie
Peer van Summeren van ROC De Leijgraaf ziet kansen vooral kansen voor innovatie: ‘We zien een meerwaarde voor de regio in de samenwerking tussen scholen en werkveld. De migratie van onder andere de IT-systemen en de afstemming van procedures en werkwijzen vormen een uitdaging. Daarnaast zal een effectieve samenwerking tussen twee organisatieculturen aandacht vragen.’
Vervolgprocedure
In mei volgt een definitief onderzoeksrapport, een Fusie Effect Rapportage (FER). Hieronder worden – volgens de wettelijke eisen – de effecten van een fusie beschreven. Aan het eind van de procedure neemt de minister een besluit. Een advies van de Commissie Macrodoelmatigheid is daarbij cruciaal. Na een positief besluit van de minister kunnen het Koning Willem I College en De Leijgraaf starten met de bestuurlijke fusie. Naar verwachting zal dit per 1 januari 2022 ingaan.
Lees ook: Koning Willem I College en Leijgraaf onderzoeken samenwerking