Een nieuw kabinet moet de mbo-scholen meer ruimte geven om kortdurende bijscholingstrajecten aan te bieden. Ook moet het mbo meer mogelijkheden krijgen om kwetsbare jongeren te helpen een plek op de arbeidsmarkt te vinden.
Dat zegt Adnan Tekin, voorzitter van de MBO Raad, in een interview met het programma ‘De Barometer’ van RTL-Z. Tekin: ‘Mijn oproep aan een nieuw kabinet is tweeledig: geef ons de ruime om leven lang ontwikkelen handen en voeten te geven. En stel ons in staat om jongeren die moeite hebben om mee te komen een plek op de arbeidsmarkt te geven.’
Leven lang ontwikkelen
Volgens Tekin is het de hoogste tijd dat een nieuw kabinet eindelijk werk gaat maken van leven lang ontwikkelen. ‘We hebben in Nederland geen permanente leercultuur. Maar na het behalen van je beroepsdiploma ben je nog niet klaar met leren.’ De mbo-scholen staan volgens de mbo-voorman klaar om een grote rol te spelen bij leven lang ontwikkelen. ‘Wij voelen ons hiervoor verantwoordelijk’, aldus Tekin. ‘We willen graag het permanent leren inhoud geven. Via kortdurende trajecten die leiden tot certificaten. Daarbij kijken we naar de regionale vraag van werkgevers, zodat de juiste werknemers bij de juiste werkgevers terecht kunnen.’
Leerrechten
Met de MBO Raad pleiten diverse politieke partijen voor een stevige inzet op leven lang ontwikkelen. Zo wil het CDA een ‘ambitieuze aanpak voor een stelsel van leerrechten’. Ook D66 is van mening dat praktisch geschoolden in Nederland te weinig mogelijkheden hebben om tijdens hun werkzaam leven bij te leren. Het onderwerp ‘leven lang ontwikkelen’ zal dus zeker bij de aanstaande kabinetsformatie aan bod komen.
Kwetsbare jongeren
Naast leven lang ontwikkelen vraagt Tekin ook aandacht voor het onderwerp ‘kwetsbare jongeren’. De mbo-scholen voelen zich volgens Tekin verantwoordelijk voor de jongeren die het wat moeilijker hebben om mee te komen in de samenleving. Tekin: ‘Wij willen graag meer mogelijkheden om deze jongeren na hun studie verder te begeleiden bij het vinden van een volwaardige positie op de arbeidsmarkt. Wij vragen een nieuw kabinet ons daar de mogelijkheden voor te geven.’ Uit onafhankelijk onderzoek van PwC bleek onlangs dat mbo-scholen voor deze taak zo’n 100 tot 150 miljoen euro per jaar extra nodig hebben.
Bekijk de inzet van de diverse politieke partijen in ons verkiezingsdossier
Lees ook: MBO Raad maakt inzet verkiezingen bekend via mbo-helden