Het afgelopen jaar is slechts 39 keer een melding van stagediscriminatie gedaan bij het hiervoor speciaal ingerichte landelijke meldpunt. Maar volgens scholen en studenten komt stagediscriminatie veel vaker voor.
Sinds de oprichting van het Meldpunt Stagediscriminatie in 2017 zijn er nooit grote aantallen meldingen binnengekomen. In het eerste jaar waren er 17 meldingen. Vorig jaar waren er 30 en dit jaar dus 39. Volgens onderzoek van NU.nl denken scholen dat stagediscriminatie in werkelijkheid veel vaker voorkomt. De onlangs gestarte campagne KIESMIJ heeft onder andere tot doel om het onderwerp bij alle partijen bespreekbaar te maken. De campagne heeft vooralsnog dus niet geleid tot meer meldingen.
Aandacht
Volgens Sanne Reijnen, beleidsmedewerker van studentenorganisatie JOB, kunnen er vraagtekens geplaatst worden bij de werkwijze van het huidige meldpunt. Volgens haar is er nu te weinig aandacht voor de student: ‘Het melden kan alleen schriftelijk en er wordt alleen gekeken of er bewijs is en de erkenning van het leerbedrijf moet worden ingetrokken. Terwijl, als je net zoiets heftigs als discriminatie hebt meegemaakt, dan wil je ook dat er naar je verhaal wordt geluisterd en dat er wordt gekeken naar een oplossing waar jij iets aan hebt. Dat gebeurt nu niet. Waarom zou je als student dan melding maken?’
Eigen meldpunt
Sommige scholen overwegen een eigen meldpunt in te richten, los van het landelijke meldpunt dat is ondergebracht bij SBB. Dit geldt bijvoorbeeld voor het ROC Nijmegen. Deze school wil een meldpunt ‘waar studenten laagdrempelig hun ervaringen kunnen delen’. In 2016 richtte het ROC Nijmegen ook al zo’n meldpunt op, dat echter geen succes werd. In één jaar werden slechts 2 meldingen gedaan. Het meldpunt is dan ook weer snel ter ziele gegaan.
Lees hier meer over onderzoek van NU.nl