‘Natuurlijk blijft fysiek onderwijs de norm in het mbo’, zegt Adnan Tekin, voorzitter van de MBO Raad. Maar het gericht inzetten van online onderwijs kan de kwaliteit van de opleiding ten goede komen. Tekin vraagt de politiek dan ook de scholen de ruimte te geven zelf tot een goede mix van fysiek en online onderwijs te komen.
Volgens Tekin gaat het bij de wens van sommige mbo-scholen om door te gaan met online onderwijs altijd om een beperkt deel van de lessen. Op de website van de MBO Raad zegt hij: ‘Laten we van online onderwijs geen karikatuur maken. Het gezamenlijke doel van bestuurders in het mbo, medezeggenschap en politiek is dat we modern beroepsonderwijs bieden, dat van hoge kwaliteit is.’
Blended
De wens om meer te doen met online onderwijs bestond ook al voor de coronacrisis. Nu scholen in korte tijd veel ervaring hebben opgedaan met afstandsonderwijs, zou het zonde zijn om niets te doen met deze lessen. Een beperkte inzet van online onderwijs geeft scholen juist de ruimte om meer aandacht te besteden aan kleine groepen op school. Een klassieke win-win situatie, aldus Tekin. Een onderzoek toonde najaar 2020 ook al aan dat scholen kunnen profiteren van de lessen uit de coronacrisis, met name als het gaat om online onderwijs. Volgens dit onderzoek zou ‘blended learning’ de toekomst zijn.
Medezeggenschap
Volgens Tekin gaan scholen die ervoor kiezen voor een beperkt deel door te gaan met online onderwijs niet over één nacht ijs. De plannen worden goed doorgesproken met docenten en studenten. ‘Medezeggenschap bewijst z’n waarde’, aldus Tekin.
Vertrouwen
Tekin doet een beroep op de politiek om de mbo-scholen vertrouwen te geven. ‘Ze hebben bewezen dat meer dan waard te zijn.’ De oproep is een reactie op de onlangs in de Tweede Kamer aangenomen motie over online onderwijs. Volgens deze motie mogen scholen slechts bij hoge uitzondering online onderwijs verzorgen. Met deze motie gaat de Tweede Kamer volgens critici op de stoel van de onderwijsprofessional zitten. Hierbij vergeet de Kamer de belangrijke les van de commissie-Dijsselbloem uit 2007: de politiek gaat over wat studenten moeten leren, de scholen gaan over de manier waarop onderwijs wordt verzorgd. Een ban op online onderwijs past niet in deze rolverdeling. Volgens D66-woordvoerder Paul van Meenen bestaat er echter geen lesstof die net zo goed of beter online gegeven kan worden:
https://twitter.com/Paul_van_Meenen/status/1432223050381119488?s=20