De energiekosten van ROC Friese Poort stijgen dit jaar van 1 naar minimaal 5 miljoen euro. De school wil drastische maatregelen nemen om het energieverbruik omlaag te krijgen.
Ook mbo-scholen gaan merken dat de energiekosten stijgen. ROC Friese Poort houdt rekening met een vervijfvoudiging van de energierekening. De school neemt daarom maatregelen om het gas- en stroomgebruik drastisch te verlagen. ‘Nu de energieprijzen de pan uit rijzen, is het nodig verder te verduurzamen”, zegt schoolbaas Remco Meijerink. ‘De stijgende energiekosten kunnen uit de reserves betaald worden omdat we financieel gezond zijn. Maar voor de lange termijn is een andere oplossing nodig.’
Gevelreclame
Als onderdeel van het besparingsplan is de gevelreclame inmiddels uitgezet. Verlichting wordt alleen nog ingeschakeld waar mensen zijn. Een grotere besparing kan de school realiseren door minder te verwarmen. Op alle vestigingen van Friese Poort gaat de thermostaat omlaag. Het voornemen is voortaan nog maar tot 19 graden te verwarmen. Ruimten waar mensen kort verblijven, zoals de hal, worden minimaal verwarmd.
Twintig procent
Friese Poort kijkt ook naar andere maatregelen, zoals de avondopenstelling. De school doet een beroep op medewerkers en studenten om een bijdrage te leveren. Bijvoorbeeld door computers direct uit te zetten na gebruik. Met al dit soort maatregelen wil de school het energieverbruik met twintig procent verlagen.
2030
De Friese mbo-school is al langer bezig met het thema duurzaamheid. Bij nieuwbouw investeert de school in duurzame energieconcepten. Remco Meijerink: ‘Qua verduurzaming van gebouwen gaan we door op de ingeslagen koers. Met de nieuwbouw in Drachten en Leeuwarden hebben we al veel geïnvesteerd in gebouwen die deels of geheel gasloos zijn. Daarnaast zijn voor alle gebouwen plannen gemaakt om installaties op een duurzame manier te vervangen. In 2030 willen we CO2-neutraal zijn.’