Jongeren die kort voor de coronapandemie hun mbo-diploma behaalden, hadden meer moeite met het vinden van werk. Maar al in 2021 herstelden de baankansen zich.
Het uitbreken van de coronapandemie in maart 2020 heeft tijdelijk gezorgd voor slechtere baankansen voor jongeren met een mbo-diploma. Uit onderzoek van het ROA (Universiteit Maastricht) blijkt dat vooral jongeren met een diploma op niveau 1 of 2 hier last van hadden. Ook jongeren met een niet-westerse achtergrond hadden meer moeite met het vinden van werk. Dit effect deed zich vooral voor in de sectoren van de economie die last hadden van de corona-maatregelen. Het gaat dan bijvoorbeeld om contact-intensieve beroepen als kappers en horecamedewerkers.
Bescherming
Jongeren die in 2019, dus kort voor de pandemie, hun mbo-diploma behaalden, hadden het meeste last van de maatregelen. Zij bleven langer zonder werk, hadden vaker tijdelijke contracten en ontvingen relatief lage lonen. Uit het onderzoek blijkt dat een goede aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt bescherming bood. Wie een opleiding volgde met zo’n goede aansluiting had een betere kans op werk. Dat geldt bijvoorbeeld voor jongeren die een bbl-opleiding volgden.
Tijdelijk
Het negatieve effect op de baankansen was slechts een tijdelijk fenomeen. Mede door de steunmaatregelen van de overheid herstelden de baankansen zich snel na de versoepeling van de maatregelen. Al in 2021 was het percentage mbo-gediplomeerden met een baan hoger dan voor corona. Do oorzaak hiervan is vooral de krapte op de arbeidsmarkt. Door een tekort aan arbeidskrachten zijn de kansen op een baan voor mbo-gediplomeerden inmiddels zeer goed.
De onderzoekers maakten voor dit rapport gebruik van objectieve CBS-microdata en subjectieve bevindingen uit schoolverlatersonderzoeken. Lees het volledige rapport hier.