In de nieuwe Keuzegids mbo die vandaag verschijnt ontbreken opnieuw de kwaliteitsoordelen van studenten. De gids pleit ervoor mbo-scholen te verplichten mee te werken aan studentenquêtes. Ook zouden de resultaten voor iedereen toegankelijk moeten zijn.
Ook dit jaar ontbreken in de Keuzegids mbo de ranglijsten van mbo-scholen. De redactie mag geen gebruik meer maken van de resultaten van de JOB-enquête. Hierdoor is het onmogelijk de tevredenheid van studenten over opleidingen in beeld te brengen. Volgens de Keuzegids is dit jammer, in het bijzonder voor toekomstige studenten. Bij het kiezen van een opleiding kan het voor leerlingen nuttig zijn om Informatie te hebben over de verschillen tussen scholen. ‘Sinds we geen studentenoordelen meer mogen gebruiken, kunnen leerlingen deze informatie helaas niet meer laten meewegen in hun keuze’, aldus de Keuzegids.
Gelijke behandeling
De redactie van de Keuzegids is een groot voorstander van gelijke behandeling van mbo, hogescholen en universiteiten. Daarom is het vreemd, aldus de makers van de gids, dat mbo-scholen zelf kunnen kiezen of zij meedoen aan studentenenquêtes. Hogescholen en universiteiten zijn namelijk verplicht om hun studenten een enquête aan te bieden over de opleiding die zij volgen.
Veel te winnen
Volgens de Keuzegids is er dus nog veel te winnen voor het mbo. In de inleiding schrijft de redactie: ‘Wij vinden dat het daarbij niet alleen om de rechten van mbo-studenten gaat, zoals meedoen aan introductieweken, maar ook om de plichten van mbo-scholen. Daar hoort wat ons betreft ook bij dat mbo-scholen verplicht zijn mee te werken aan de studentenenquête en dat deze gegevens gebruikt mogen worden om kwaliteitsverschillen tussen opleidingen en scholen zichtbaar te maken.’