Minister Dijkgraaf komt met ‘waaierbrief’ over beroepsonderwijs

Demissionair minister Robbert Dijkgraaf stuurt binnenkort een brief aan de Tweede Kamer met een concretisering van de ‘waaiergedachte’. Dat is op te maken uit de planningsbrief die de minister naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Sinds de val van het kabinet is de beleidsmachine van het ministerie van Onderwijs in een lagere versnelling gegaan. Grote toekomstplannen worden niet meer gemaakt. Bij de publicatie van onderzoeksrapporten geven de bewindslieden vaak geen inhoudelijke beleidsreactie, vanwege de demissionaire status van het kabinet. Toch is de beleidsagenda van het ministerie verre van leeg. Dat blijkt uit de ‘planningsbrief ‘die de bewindslieden op verzoek van de Vaste Kamercommissie voor Onderwijs naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Waaier

Uit deze planningsbrief blijkt onder andere dat minister Dijkgraaf voornemens is om nog in het eerste kwartaal van 2024 (dus uiterlijk eind maart) een ‘waaierbrief’ naar de Tweede Kamer te sturen. In deze brief zou de minister een concretisering moeten geven van zijn ‘waaiergedachte’. In september 2022 introduceerde Dijkgraaf het idee van een waaier: er is geen sprake van een hiërarchie in de diverse soorten vervolgopleidingen, maar er is een waaier van gelijkwaardige opleidingen. Door de val van het kabinet is Dijkgraaf tot nu niet toegekomen aan een concretisering van dit idee. Op maandag 15 april staat een commissiedebat gepland over de toekomstverkenning vervolgonderwijs. Dan zal de waaiergedachte zeker ook besproken worden.

Urennorm

Uit de planningsbrief is verder op te maken dat in het derde kwartaal van 2024 het wetsvoorstel Verbetering aansluiting beroepsonderwijs – arbeidsmarkt is te verwachten. Dit wetsvoorstel, dat eerder al in internetconsultatie ging, regelt onder andere de versoepeling van de urennorm en de loskoppeling van de keuzedelen. De nieuwe regels zullen op z’n vroegst van kracht worden vanaf het studiejaar 2025-2026.

Sturing


Voor de zomer wil Dijkgraaf verder met een beleidsreactie komen op het idee om als overheid meer te sturen op de studiekeuze van studenten. Het is een wens van werkgevers dat meer jongeren kiezen voor tekortsectoren als zorg en techniek. Minister Dijkgraaf hecht echter vooral aan de vrije studiekeuze van jongeren. In het tweede kwartaal van dit jaar zal Dijkgraaf een reactie geven op een onderzoek naar mogelijke maatregelen om studenten te stimuleren te kiezen voor tekortstudies.

Lees hier de planningsbrief van het ministerie van Onderwijs

Lees ook: Dijkgraaf pleit voor emancipatie van het mbo