In Amsterdam hebben de mbo-scholen met werkgevers afspraken gemaakt over betere stages. Onder het toeziend oog van koningin Máxima ondertekenden zo’n veertig werkgevers het Amsterdams Stagepact MBO.
Het Amsterdamse Stagepact wil een nadere uitwerking zijn van het ruim een jaar geleden gesloten nationale Stagepact. De ondertekenaars willen dat er voldoende stageplekken zijn, dat de begeleiding door school en leerbedrijf op orde is en dat studenten een redelijke stagevergoeding krijgen. Ook willen ze stagediscriminatie aanpakken.
Interviews
De afspraken in het Stagepact zijn gebaseerd op een eigen analyse van de stageproblematiek in Amsterdam. Hiervoor hebben medewerkers van de gemeente interviews gehouden met vertegenwoordigers van scholen, leerbedrijven en studenten. Hieruit bleek onder andere dat er met name voor studenten op niveau 1 en 2 een tekort is aan passende stageplekken. Ook bleek dat veel studenten niet tevreden zijn over de begeleiding die zij krijgen vanuit school. In het pact is, in navolging van de landelijke afspraken, het voornemen opgenomen om bij iedere stage drie contactmomenten met school te hebben: aan het begin van de stage, halverwege en aan het eind.
Vergoeding
Uit de interviews bleek ook dat mbo-studenten die stage lopen gemiddeld 200 euro minder aan stagevergoeding krijgen. De ondertekenaars van het pact beloven mbo-studenten eenzelfde stagevergoeding te betalen als hbo- en wo-studenten. Tot de deelnemende werkgevers behoren onder andere bedrijven als Schiphol, Kruidvat, de Johan Cruijff ArenA en Alliander. Het is de bedoeling dat meer werkgevers zich bij het pact aansluiten. Wethouder Sofyan Mbarki: ‘Bedrijven, klein of groot, teken mee. Zonder mbo’ers heeft je bedrijf geen toekomst. Ik ben trots op onze Amsterdamse ondernemers en de mbo-instellingen, omdat we samen iets doen aan de terechte klachten van mbo’ers.’
Lees hier het Amsterdamse Stagepact